Peste 5 hectare de spaţiu verde în Parcul Tineretului ar putea redeveni parc pentru bucureşteni
alte articole
Cele peste 5 hectare de spaţiu verde din Parcul Tineretului, unde se intenţiona construirea unui aqualand, ar putea fi amenajate ca parc. Primăria Capitalei a renunţat la proiect, cerând în instanţă rezilierea contractului de parteneriat public-privat, încheiat în aprilie 2009, între Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, instituţie în subordinea Primăriei Capitalei şi firma Blue Ciel, pentru construirea aquaparc-ului, informează Hotnews.
Decizia vine după ce, în luna martie, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a reuşit să anuleze în instanţă autorizaţia de construire şi planul de urbanism care stăteau la baza proiectului, arătând că acestea erau ilegale şi ar fi presupus betonarea spaţiului verde.
Terenul, actualmente în paragină, aparţine Primăriei Capitalei, şi, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu General, ar urma să fie trecut în administrarea Consiliului Local sector 4, pentru a fi amenajat ca parc. Proiectul a fost pus pe ordinea de zi la ultimele şedinţe ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), însă nu a trecut, Consiliul fiind scindat de certurile dintre majoritatea PSD-PC-PPDD-PMP şi opoziţie - PDL-PNL.
Din păcate, decizia de a se renunţa la construirea aqualandului a fost luată după ce dezvoltatorului proiectului a defrişat, fără aviz, câteva sute de copaci, pentru a-şi crea front de lucru.
Cazul aquaparcului nu este singular. În Tineretului s-a defrişat "ca în condru" în ultima vreme. Peste 2 hectare din Parcul Lumea Copiilor/Tineretului se transformă în cartier rezidenţial, în ciuda împotrivirii vecinilor din zonă şi a organizaţiei de mediu. Un dezvoltator imobiliar - SC CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL- a tăiat peste 200 de copaci, fără aviz, alegându-se doar cu o amendă de 5.000 de lei. Şi în cazul acestui "investitor", Salvaţi Bucureştiul şi Eco-Civica au acţionat în instanţă, obţinând o ordonanţă preşedinţială care interzice defrişările viitoare. Lupta pentru oprirea construcţiilor şi readucerea parcului la starea iniţială continuă.