Comisia de industrii a Camerei a respins cererea de reexaminare a preşedintelui privind legea ANRE
alte articole
Preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor a declarat că Parlamentul îşi menţine poziţia în legătură cu organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie şi respinge solicitarea preşedintelui de reexaminare.
“Ieri, comisia a aprobat legea, s-a făcut analiza şi aprobarea în comisie, comisia astăzi a finalizat raportul şi îl trimite la plen. Săptămâna viitoare va fi vot final şi va fi trimis la Senat. Parlamentul îl face în viteză maximă”, a precizat Iulian Iancu.
Deputatul social – democrat a susţinut că proiectul de lege nu se va modifica “în sensul dorit de preşedinte”, Legislativul menţinându-şi poziţia în privinţa legii de organizare şi funcţionare a ANRE, mai exact în forma adoptată anterior.
“Nu se modifică în sensul dorit de preşedinte. Pentru că tot preşedintele, care a spus să introducem legea aceasta în corpul cadru al legii energiei electrice, a promulgat legea energiei electrice. A fost imposibilă introducerea, noi acum dacă ar fi să ducă la bun sfârşit această solicitare care nu are nicio legătură cu realitatea, ar trebui să reluăm discuţiile pe legea energiei electrice şi să introducem în corpul legii această organizare. Adică am da peste cap toată această aprobare legată şi funcţionarea întregului sistem în baza legii. Parlamentul îşi menţine poziţia, legea energiei electrice şi gazelor produce efecte, iar liberalizarea este proces, este inclus, este acord, iar referitor la organizarea şi funcţionarea ANRE, Parlamentul îţi menţine poziţia şi săptămâma viitoare vom trimite la Senat pentru a lua decizia finală”, a mai precizat deputatul.
Preşedintele Comisiei a punctat faptul că motivaţia preşedintelui în cererea de reexaminare era “absolut ciudată” şi că şeful statului considera că legea de organizare şi funcţionare a ANRE ar trebui să facă parte din legea cadru a energiei şi gazelor naturale.
“Cred că vi s-a părut interesantă declaraţia de ieri a preşedintelui Traian Băsescu care spunea că Autoritatea de Reglementare încă nu este independentă. Poate ar fi bine să afle şi populaţia României de ce nu este independentă. Pentru că domnia sa a retrimis spre examinare legea privind organizarea şi înfiinţarea în regim de independenţă totală a ANRE. Care lege când s-a făcut? În prima săptămână de la instalarea în funcţie a Guvernului Ponta. Deci, până în mai, în toţi aceşti ani, ANRE nu a fost independentă. Când în sfârşit a fost independentă şi i s-a făcut o lege de organizare şi funcţioanere în regim de independenţă, domnia sa a retrimis legea la Parlamament. Ieri am discutat-o în comisie şi tot ieri domnia sa spunea că se întârzie aprobarea şi nu este independentă. Motivaţia absolut ciudată şi aş putea să spun că nu are nicio legătură cu logica tehnicii legislative, respectiv domnia sa consideră că este obligatoriu ca legea privind organizarea şi funcţionarea ANRE să fie partea a legii cadru a legii energiei şi gazelor naturale. Nicăieri în lume şi nu este normal să ai o lege de organizare şi funcţionare a unei instituţii parte a legii cadru”, a mai susţinut Iancu.
Deputatul a menţionat că legea cadru a energiei şi gazelor naturale, care a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu, se adresează tuturor prevederilor din domeniul energiei, iar a reamintit că PDL ar fi dorit ca ANRE să treacă în subordinea Preşedinţiei. “Parlamentul a aprobat legea cadru, care se adresează tuturor prevederilor din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale şi a făcut o lege distinctă privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii, dar în regim de independenţă. De la acel moment, această instituţie este autonomă şi independentă. Ce înseamnă acest lucru? Preşedintele Autorităţii este numit la fel ca şi vicepreşedinţii şi echipa din Comitetul de reglementare de către Parlament. Înainte era de către primul ministru şi modificarea solicitată de către PDL era să treacă în subordinea preşedintelui României. Deci aceea era independenţa pe care o vedea la vremea resprectivă şi PDL –ul şi Guvernul de atunci şi preşedintele României. Nici vorbă de a asuma o independenţă abia acum când în sfârşit este independentă asumată prin lege, aprobată de Parlament, domnia sa a retrimis-o la examinare”, a mai explicat Iancu.
El a mai precizat că independenţa ANRE a fost blocată de retrimiterea legii în Parlament, în timpul vacanţei parlamentare.
“Este, din păcate, un joc la adresa unor instituţii. Unde se ţinteşte? La protecţia deopotrivă a consumatorului, cât şi a operatorului. Consumatorul nostru până acum nu avea acest sistem de protecţie prin independenţă Autorităţii pentru că era mereu o presiune din partea factorului politic de a controla preţul. Ori, domnia sa şi PDL – ul şi întreg regimul au ţinut această autoritate blocată din punct de vedere politic cu desemnare politică a conducerii, iar acum când, în sfârşit, prin lege Autoritatea îşi dobândeşte independenţa, legea este retrimisă la reexaminare. În timpul verii, practic, pe vacanţă parlamentară, nefiind activitate s-a blocat regimul de independenţă a unei instituţiei, iar în prima zi de funcţionare a Parlamentului se spune că se întârzie procesul de acordare a independenţei”, a conchis acesta.
Camera Deputaţilor va examina, în actuala sesiune ordinară, în procedură de urgenţă legile privind sectorul energiei şi al gazelor naturale. De asemenea, ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Daniel Chiţoiu a solicitat urgentarea reexaminării legii menţionate. Solicitările de urgentare a adoptării legilor sunt justificate prin angajamentul autorităţilor faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.
Potrivit unei scrisorii înaintate Parlamentului, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energetic cere aprobarea legii privind organizarea şi funcţionarea ANRE în forma anterior aprobată de Legislativ pentru a evita continuarea procesului de infringement demarat de Comisia Europeană împotriva României.