Securitatea energetică a Republicii Moldova, dependentă de gazul rusesc cel puţin până în 2020 (revista presei)
alte articole
Securitatea energetică a Republicii Moldova va depinde de gazul rusesc cel puţin până în 2020, scrie Adevărul. Potrivit publicaţiei, acest lucru reiese din strategia energetică elaborată de guvernul de la Chişinău, care prevede totuşi, ca priorităţi, integrarea în sistemul european şi diversificarea surselor de aprovizionare. Printre inovaţiile din document se numără intenţia de a realiza integrarea Moldovei în sistemul energetic european ENTSO-E, cu sau fără Ucraina.
Din 2013, fiecare instituţie de învăţământ din Republica Moldova va primi finanţe de la buget în funcţie de numărul de elevi, iar directorii acestora vor avea libertatea de a decide cum vor fi utilizaţi, scrie Timpul. Ziarul subliniază că noua formulă de finanţare creează dificultăţi directorilor de şcoli cu puţini elevi.
'Moldavskie Vedomosti' scrie că, începând de anul viitor, salariile judecătorilor se vor majora de aproape trei ori. Preşedintele Curţii Constituţionale, cel al Curţii Supreme de Justiţie şi al Consiliului Superior al Magistraturii, cel mai probabil, vor ridica lunar câte 20.000 de lei (aproximativ 1.250 de euro), judecătorii câte 16.000 (1.000 euro), iar cei din raioane câte 10.000 (630 de euro).
Săptămânalul 'Economist' scrie despre posibilele efecte ale secetei din acest an. 'Se aşteaptă în primul rând creşterea preţurilor la cerealele furajere, după care se vor scumpi în lanţ produsele zootehnice - laptele, carnea, ouăle', se arată într-un studiu realizat de Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică citat de publicaţie. Alte fenomene negative vor fi reducerea locurilor de muncă în spaţiul rural şi creşterea cu 1,5-2 la sută a inflaţiei în a doua jumătate a anului, notează 'Economist'.