Antena 3 cenzurează Reporter Virtual

Logo-ul Reporter Virtual.
Logo-ul Reporter Virtual. (reportervirtual.ro)

Publicaţia online Reporter Virtual reclamă o intervenţie fără precedent a Antena 3 S.A. Secvenţe video din emisiunea Sinteza Zilei în care Mihai Gâdea îl întreba pe Adrian Zglobiu, persoana care l-a scuipat pe Traian Băsescu, despre gânduri de sinucidere, au fost şterse, la somaţia postului lui Dan Voiculescu, de pe conturile youtube ale RV şi jurnalistului Adrian Halpert.

Videoclipul cenzurat de Antena 3 redă alocuţiunea lui Gâdea către Zglobiu: „Domnule Zglobiu, din momentul în care aţi fost ameninţat de organele statului, de cei din serviciile secrete, de cei de la protecţie şi pază, cum ne-aţi spus dumneavoastră sau de deţinuţii din închisoare, că veţi fi aruncat în închisoare la Poarta Albă şi acolo veţi fi violat, v-au trecut prin minte gânduri de sinucidere sau ceva de felul acesta?” i se adresa realizatorul Antenei 3 lui Zglobiu.

Şirul evenimentelor

"A doua zi dimineaţă, la câteva ore după ce Gâdea îi vorbise despre suicid, când poliţiştii au venit să-l ia pentru controlul psihiatric dispus de procurori, Zglobiu a comis o tentativă de sinucidere, tăindu-se pe mâini cu un cuţit!" scrie Adrian Halpert, într-un articol ce semnalează cenzura Antenei 3.

După ce membrul CNA, Narcisa Iorga, a semnalat pe contul său de Facebook că în ziua ce a urmat discuţiei cu Gâdea, Zglobiu a încercat să se sinucidă şi a anunţat că a sesizat CNA-ul, Antena 3 şi-a şters videoclipul cu pricina de pe site-ul său, apoi a intervenit pentru ştergerea lui şi de pe contul de Youtube al jurnalistului Adrian Halpert de la Reporter Virtual şi ulterior de pe contul de youtube al paginii ReporterVirtual.ro.

"De ce se teme Antena 3? De ce îi este frică lui Mihai Gâdea? De ce le este ruşine de un fragment din „cea mai vizionată emisiune a postului”, astfel încât să interzică vizionarea lui pe youtube? Aşa înţelege Antena 3 libertatea presei cu care umblă în gură seară de seară?" se întreabă Adrian Halpert, avertizându-i pe cei de la Antena 3 să nu încerce să repete acest act inadmisibil de cenzură.

Între timp, videoclipul în care Gâdea îi vorbeşte lui Zglobiu despre sinucidere a fost încărcat pe pagina reportervirtual, de unde nu mai poate fi şters şi poate fi vizionat la http://www.reportervirtual.ro/2014/05/antena-3-a-cenzurat-reporter-virtual-la-miez-de-noapte-ca-talharii.html

După ce RV s-a "încăpăţânat" să expună filmuleţul cu emisiunea lui Gâdea, Antena 3 a ameninţat publicaţia cu numeroase paragrafe de lege, a căror încălcare se termină "invariabil cu puşcăria", somându-i să nu mai difuzeze respectivul videoclip.

"Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 4 ani sau cu amendă punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin internet, fără consimţământul titularilor de drepturi, a operelor sau produselor purtătoare de drepturi conexe, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual” scrie Antena 3 în somaţia sa.

"Acum, dacă Antena 3 îmi permite o opinie personală, e greu să califici emisiunea Sinteza Zilei a lui Mihai Gâdea, oricâtă imaginaţie ai avea, drept „operă”, darămite un fragment de numai 53 de secunde" comentează Adrian Halpert demersul Antenei, remarcând că somaţia postului aparţinând lui Dan "Felix" Voiculescu, urmărit penal pentru complicitate la şantaj, nu este semnată, nu e ştampilată şi nu poartă niciun număr de înregistrare.

a determinat
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne