Antonescu supărat că Băsescu râde când îl acuză pe Ponta, în loc să îl critice „solemn”

Crin Antonescu
Crin Antonescu (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, în cadrul unei emisiuni Tv, că disputele politice dintre şeful statului Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au ajuns la "o inflaţie de insulte şi acuzaţii," de neacceptat într-un stat civilizat.

"Mai avem un an [până la alegerile prezidenţiale - n.r.] şi s-a ajuns la acuzaţie făcută cu steagul în spate, deci declaraţie oficială a preşedintelui României despre primul ministru că este profund corupt. E un scandal în orice ţară civilizată. Ce o să se mai întâmple peste un an? Se vor trage palme? Se va ajunge la bolovani aruncaţi la propriu în ferestrele unuia sau altuia dintre Palate? Unde se ajunge cu asta şi ce relevanţă are până la urmă?", a întrebat retoric Crin Antonescu, potrivit Mediafax.

Traian Băsescu îşi lasează acuzaţiile de corupţie „râzând”, remarcă Băsescu, dar nu aduce nicio dovadă în sprijinul acuzelor lui, a subliniat Antonescu.

"O acuzaţie de acest fel să fie făcută fără niciun fel de probă, fără niciun fel de solemnitate dacă vreţi...deci nu poţi să acuzi primul ministru din ţara ta, tu ca preşedinte, că e profund corupt, râzând. Se ajunge pe de altă parte că primul ministru la astfel de acuzaţii răspunde în treacăt, undeva, într-o altă acţiune...pe un alt şantier, aşa, că a venit vorba. Asta nu mai e în niciun fel normalitate", a declarat preşedintele PNL.

În opinia lui Antonescu, preşedintele ar fi trebuit să dovedească faptul că premierul este corupt şi să se adreseze Parchetului, nu să facă astfel de declaraţii „la supărare” şi, mai "grav", „râzând”.

"Nu Victor Ponta este cel care trebuie să vină şi să dovedească faptul că nu e cu nimic corupt în anumite decizii politice ale sale. Asta este însă valabil în justiţie, corect era ca, dacă preşedintele avea elemente că anumite decizii ale Guvernului, ale primului ministru, ascund interese ilegitime, trebuia să facă o comunicare publică serioasă pe chestiunea asta, nu la supărare şi, aşa, în treacăt. Şi într-adevăr, vorba domnului Ponta şi vorba chiar a domnului Băsescu în altă situaţie, trebuia să se adreseze Parchetului", a afirmat Antonescu.

Acuzaţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu, a declarat joi că premierul Ponta este „profund corupt” şi a fost implicat în diverse afaceri ilegale, pe care încearcă să le ascundă prin intermediul unor acte normative.

„Ponta mai are nişte furii şi încearcă să-şi ascundă propria corupţie sub aceste acuzaţii gratuite. Victor Ponta e un premier corupt profund care încearcă să-şi ascundă hoţia sub acte normative. A încercat să facă să dispară 380 milioane de dolari datoraţi de Rompetrol ascunzându-se sub o lege declarată neconstituţională. E corupt pentru că a vrut să-şi ascundă sub lege aranjamentele pentru Roşia Montană. E corupt pentru că a luat 2.800 hectare de pământ de la academia agricolă şi le-a transferat la CJ Brăila. Au şi început să facă o licitaţie de arendă şi când au aflat că mă interesez ce se întâmplă cu terenurile au renunţat şi spun că după un an dau înapoi terenul, timp de un an, când îmi termin mandatul. Şmecherii nu cumpără pământ, ci iau în arendă de la stat”, a declarat Traian Băsescu.

Un alt motiv pentru care preşedintele consideră că Ponta este corupt, este relaţia acestuia cu deputatul Sebastian Ghiţă.

„Ponta e profund corupt pentru că încearcă şi îi facilitează lui Ghiţă foarte multe contracte. Protejatul lui e principalul jucător în instituţiile guvernamentale când e vorba de proiecte IT, oricât se ascunde el, ca şi-a dat firmele”, a declarat preşedintele.

Concluzia lui Traian Băsescu a fost: „E prima dată când avem un premier cu o cadenţă atât de ridicată care încearcă să-şi ascundă actele de corupţie sub legi. Nu cred că va merge foarte mult”.

Întrebat de jurnalişti dacă are dovezi pentru aceste acuzaţii grave de corupţie făcute la adresa premierului, Traian Băsescu a replicat: „ Dovezile sunt actele normative făcute la presiunea baronetului”.

Cum răspunde Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a răspuns, vineri, "în treacăt" la acuzaţiile lui Traian Băsescu susţinând, că preşedintele, în calitate de înalt funcţionar public, ar trebui să depună o plângere la DNA dacă are cunoştinţă despre o faptă de corupţie, adăugând că nu a urmărit ce a zis acesta pentru că el are „treabă de obicei. Domnia să [Băsescu n.r.] nu are”.

"Sunt convins că a şi depus o plângere la DNA astăzi (vineri - n.r.). E obligaţia domniei sale, ca înalt funcţionar public, dacă cunoaşte vreo faptă de corupţie să meargă azi la DNA şi să depună o plângere. A depus azi? Atunci, dacă nu a depus, hai să vorbim de lucruri serioase", a precizat premierul.