Deutsche Welle: România a luat-o razna. Guvernul Ponta plănuia falsificarea listelor electorale la scara largă

România este dominată de o luptă politică marcată de certuri fără sfârşit, într-o confruntare politică foarte încinsă, cu miză mare. Curtea Constituţională a României(CCR) a cerut ajutorul Uniunii Europene (UE), relevă postul de radio Deutsche Welle (DW) în pagina sa electronică de marţi. Totodată unele stenograme au arătat că "Guvernul Ponta plănuia falsificarea listelor electorale la scara largă", apreciază DW.
Liderii Uniunii Social Liberale (USL), Victor Ponta şi Crin Antonescu. (www.victorponta.ro)
Liviu Şerbănescu
14.08.2012

România este dominată de o luptă politică marcată de certuri fără sfârşit, într-o confruntare politică foarte încinsă, cu miză mare. Curtea Constituţională a României(CCR) a cerut ajutorul Uniunii Europene (UE), relevă postul de radio Deutsche Welle (DW) în pagina sa electronică de marţi. Totodată unele stenograme au arătat că "Guvernul Ponta plănuia falsificarea listelor electorale la scara largă", apreciază DW.

Încălcând legi şi decizii ale CCR, guvernul premierului Victor Ponta încearcă de mai multe săptămâni să-l demită pe preşedintele suspendat Traian Băsescu, mai apreciază postul de radio german, citând stenogramele unor convorbiri telefonice între miniştri şi oficiali de rang înalt făcute publice la data de 10 august de către procurorii Curţii supreme române.

Astfel, stenogramele au demonstrat că "Guvernul Ponta plănuia falsificarea listelor electorale la scara largă", iar "datele falsificate aveau ca scop să declare valid în mod retroactiv un referendum controversat de pe 29 iulie privind demiterea lui Băsescu", după ce nu a fost atins pragul de validare de 50% al prezenţei la vot, apreciază DW.

La doar câteva zile după referendum, "în România era vacarm", CCR urmând să ia o decizie asupra validităţii votului privind demiterea lui Băsescu. Postul de radio citează solicitarea preşedintelui CCR Augustin Zegrean, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene (CE) şi Consiliului Europei (CoE), atât de ajutor şi protecţie a independenţei Curţii "faţă de presiunea politică exercitată de Guvernul Ponta", cât şi de denunţare a unor ameninţări la adresa judecătorilor CCR.

Europa ia apărarea CCR

Preşedintele CE José Manuel Barroso şi comisarul pentru Justiţie Viviane Reding şi-au exprimat susţinerea faţă de CCR, Comisia exprimându-şi "angajamentul de a asigura respectarea statului de drept şi independenţei sistemului judiciar în România", potrivit unei scrisori citate de DW.

Între timp însă, ministrul român de Externe l-a acuzat pe Zegrean de afectarea reputaţiei ţării prin scrisoarea sa.

Stenogramele au demonstrat că "Guvernul Ponta plănuia falsificarea listelor electorale la scara largă", iar "datele falsificate aveau ca scop să declare valid în mod retroactiv un referendum controversat de pe 29 iulie privind demiterea lui Băsescu", după ce nu a fost atins pragul de validare de 50% al prezenţei la vot.

"Tărăboiul" cu privire la CCR - îl citează DW pe Peter Eckstein-Kovacs, un fost consilier al lui Traian Băsescu pe care îl prezintă drept "un cunoscut avocat al drepturilor omului şi lider al minorităţii etnice maghiare" - ilustrează faptul că "statul de drept din România nu este dezvoltat cu adevărat" şi ca "un atac asupra câtorva zone ale statului" este în curs.

"Premierul socialist Victor Ponta, care a instigat tot scandalul, a îndemnat de atunci la acceptarea înfrângerii în lupta cu Băsescu", continuă DW, apreciind că acest lucru pare să nu fie împărtăşit de către "adepţii unei linii dure" din cadrul PSD. Citând analişti, DW apreciază că "Ponta deţine puţină putere reală în cadrul PSD", ai cărui baroni locali, care controlează economia pe plan local, "au cea mai mare influenţă asupra sorţii sale politice".

În finalul articolului, DW o citează pe avocata Laura Ştefan, membră a comitetului de evaluare a progresului României în domeniul statului de drept, care-şi exprimă convingerea că "nu se dă ascultare niciunei reguli" şi că "o mare parte din elita politică nu este interesată de valorile UE, văzând România mai degrabă în afară UE".

"Tot ceea ce am construit cu ardoare în ultimele două decade în direcţia unei societăţi civile este distrus acum în doar câteva zile", conchide ea pentru pagina electronică a postul german de radio.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor