Cometa Neowise fotografiată de pe Staţia Spaţială Internaţională [video]

Un adio lung şi pentru totdeauna cometei Neowise cu 500 de fotografii făcute de pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) şi montate într-un videoclip spectaculos de înaltă rezoluţie.
Cometa Neowise (C/2020 F3)
Cometa Neowise (C/2020 F3) (JOSÉ F. AROZENA)

Este poate cel mai frumos videoclip al cometei Neowise, realizat de astronautul Bob Behnken (membru al primului echipaj care a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională la bordul unei navete private), autorul filmării, împreună cu artistul grafic Sean Doran, care prelucrează deseori imagini de la NASA, transformându-le în mici capodopere.

Pe 5 iulie, Staţia Spaţială Internaţională (SSI) fiind deasupra Orientului Mijlociu, Behnken a aşteptat răsăritul cometei din spatele Pământului şi, pentru a surprinde fiecare moment, a făcut 550 de fotografii cu expunere lungă, timp de şapte minute. Fotografiile au fost trimise apoi pe un site al NASA care colecţionează fotografii ale Pământului făcute din Spaţiu. Doran le-a folosit ulterior în realizarea unui time-lapse de aproximativ 7 minute. Rezultatul este impresionant. Se poate experimenta cu adevărat emoţia pe care cometa a transmis-o celor care au observat-o de sus, din călătoria sa la 400 de kilometri înălţime, la 28.000 de kilometri pe oră.

O emoţie de care ne putem bucura la rândul nostru - şi fără a fi nevoie să zburăm atât de sus - mai ales după apusul soarelui, aşa cum arată fotografia de la începutul articolului realizată de către José F. Arozena în El Paso, Insula La Palma (Insulele Canare) şi selecţionată de Sky ca fiind una dintre imaginile cele mai frumoase ale cometei surprinse de pe Pământ.

În următoarele zile vom vedea cometa din ce în ce mai sus la orizont, până la începutul lunii august, chiar dacă va deveni din ce în ce mai slabă. O apariţie rară care nu trebuie ratată: în ultimele decenii au fost foarte puţine comete observabile cu ochiul liber.

Şi apoi, pentru frumoasa noastră cometă Neowise, acesta este ultimul rămas bun: dacă se va întoarce vreodată aproape de Pământ, va fi abia peste 7.000 de ani.

C/2020 F3 (NEOWISE) sau cometa Neowise a fost descoperită la 27 martie 2020 de telescopul spaţial NEOWISE. A ajuns la nivelul periheliului pe 3 iulie şi va trece cel mai aproape de Pământ pe 23 iulie 2020.