Colectarea semnăturilor pentru referendum începe. Platforma DA: Numărul de liste trebuie dublat

S-a demarat operaţiunea de colectare a semnăturilor privind organizarea unui referendum de modificare a Constituţiei Republicii Moldova, după care cetăţenii vor avea dreptul să aleagă şi să demită preşedintele ţării.
Formarea grupului de iniţiere pentru colectarea de semnături (Epoch Times România)
Maria Maevschi
15.12.2015

Comisia Electorală Centrală (CEC) a eliberat luni 775 de legitimaţii pentru membrii grupului de iniţiativă care le va permite să se ocupe de colectarea semnăturilor, precum şi 40 de mii de liste de subscripţie, insă potrivit Realitatea.md, numărul listelor ar fi insuficient pentru realizarea obiectivelor organizatorilor.

Colectarea semnăturilor va demara din Orăşelul Demnităţii, amplasat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la 6 septembrie.

Din cele 40 de mii de liste eliberate, potrivit lui Andrei Năstase, 32 de mii sunt în „limba de stat”, iar alte 8 mii - în limba rusă. Conform sursei citate, fiecare listă conţine câte 45 de rânduri, făcând posibilă colectarea a 450 de mii de semnături pentru fiecare dintre întrebările supuse referendumului. În conformitate cu Legea Supremă sunt necesare câte 20 de mii de semnături din cel puţin jumătate din raioanele ţării, ceea ce ar constitui 360 de mii de semnături.

Deşi listele le-ar permite colectarea a 450 de mii de semnături, grupul de iniţiativă s-a arătat nemulţumit de numărul "mic" de liste, considerând că ar fi insuficiente, cerând chiar dublarea acestuia. Faptul că doritorii vor fi nevoiţi să semneze de patru ori (câte o dată pentru fiecare întrebare), la fel i-a nemulţumit pe organizatori.

„În speranţa ca toate aceste inadvertenţe nu sunt decât o simplă neglijenţă şi nu un act premeditat al instituţiei pe care o reprezentaţi şi că demararea colectării semnăturilor nu va fi tergiversată pentru o perioadă îndelungată, vă solicităm repetat suplimentarea listelor de subscripţie până la acoperirea numărului total al cetăţenilor cu drept de vot, având conţinutul în limba de stat, precum şi în limba rusă”, a menţionat Andrei Năstase, dând citire unei scrisori adresate CEC.

Organizatorii speră că vor reuşi în trei luni să colecteze numărul necesar de semnături. Totodată, aceştia au adăugat că se vor întâlni cu funcţionarii publici şi studenţi în timpul sărbătorilor, pentru a-i îndemna să semneze.

Amintim că grupul de iniţiativă a fost format din oamenii prezenţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale la protestul din 1 noiembrie. Aceştia şi-au depus semnătura pentru a putea participa la procesul de colectare a semnăturilor pentru referendum, valabilitatea cărora a fost ulterior verificată de Comisia Electorală Centrală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor