Uniunea Europeană ajută Moldova să iasă din criză, dar eforturile trebuie depuse de moldoveni
alte articole
Aflându-se, luni, 14 decembrie, la Bruxelles la reuniunea miniştrilor de externe din UE, Federica Mogherini a menţionat că pentru a ieşi din actuala criză politică este nevoie să se depună eforturi enorme de către conducerea Republicii Moldova. Mai mult, aceasta este de părere că în ceea ce priveşte Moldova, chiar există motive de „îngrijorare”, subliniind, conform Radio Europa Liberă, că pentru Moldova a fost „o mare realizare” liberalizarea regimului de vize, însă lucrurile nu trebuie să se oprească aici, ci să se depună efort în găsirea stabilităţii „în interesul prosperităţii”.
„Scopul nostru este să ajutăm Republica Moldova, aşa cum am făcut-o deja prin liberalizarea vizelor, care a fost o mare realizare pentru locuitorii republicii”, a punctat Mogherini, citată de Agerpres.
Criza politică şi economică din Moldova s-a adâncit în primăvara anului 2015, după ce a dispărut un miliard de dolari din sistemul bancar şi mai ales după ce au fost demise două guverne în jumătate de an, guvernele Gaburici şi Streleţ. În prezent, Moldova are un prim-ministru interimar, iar negocierile pentru formarea unui cabinet de miniştri bat pasul pe loc. Partidele politice, aşa-zise pro-europene pasează responsabilitatea de la unul la celălalt, neajungând la un consens.
Uneori se crează impresia că nici nu se doreşte formarea unei majorităţi parlamentare, pentru că odată cu căderea Guvernului Streleţ s-a destrămat şi Alianţa de guvernare, deoarece partidele participante la negocieri înaintează condiţii care nu vor fi acceptate de parteneri.