Codul rutier: plouă cu amenzi de 10 mii de lei
alte articole
Ministrul de Interne Radu Stroe a precizat că în această toamnă se modifică legislaţia privind regimul circulaţiei rutiere în România, schimbările vizând sporirea pedepselor pentru abateri rutiere grave, în special pentru reducerea numărului de morţi şi răniţi de pe şoselele României.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea circulaţiei pe drumurile publice a fost postat miercuri pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne spre dezbatere publică.
Pedepse foarte severe care conduc la pierderea permisului de conducere
Trecerea pe culoarea roşie a semaforului duce la pierderea permisului
- Şoferii care produc accidente rutiere după ce au trecut pe culoarea roşie a semaforului rămân fără permis 3 ani şi primesc între 125 şi 200 de puncte şi între 10.000 de lei şi 16.000 de lei amendă.
- Şoferii care trec pe culoarea roşie a semaforului - chiar dacă nu se produce niciun accident rutier - rămân fără permis 2 ani şi pot primi între 125 şi 200 puncte-amendă şi amenzi între 10.000 de lei şi 16.000 de lei.
Potrivit legislaţiei în vigoare, conducătorii auto care produc accidente după ce trec pe culoarea roşie a semaforului vor avea permisul suspendat timp de două luni şi primesc amendă între 6 şi 8 puncte, iar celor care trec pe culoarea roşie a semaforului li se suspendă permisul o lună de zile şi primesc 4 sau 5 puncte amendă.
Trecerea la nivel cu calea ferată: permisul suspendat 3 ani
Modificarea Legii Circulaţiei prevede sancţiuni severe şi pentru şoferii care nu respectă regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată.
Dacă vor încălca regulile rutiere, conducătorlori auto li se va suspenda permisul 3 ani şi pot primi între 125 şi 200 puncte şi 10.000-16.000 de lei amendă.
În momentul de faţă, şoferii sunt sancţionaţi cu reţinerea permisului pe trei luni de zile şi primesc între 9 şi 20 puncte-amendă.
Trecerea pe contransens pe autostradă: permis suspendat pe 3 ani
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prevede ca şoferii care conduc un autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia, să aibă permisul suspendat pentru trei ani şi să primească amendă între 125 şi 200 puncte şi 10.000-16.000 de lei.
Pentru această neregulă, în prezent, conducătorii auto pot avea permisul suspendat două luni şi primesc între 6 şi 8 puncte-amendă.
Neplata amenzii duce la pierderea permisului
Conducătorilor auto care sunt amendaţi de poliţiştii care au constatat anumite abateri de la regulile rutiere, dar care nu-şi plătesc amenda în termen de 30 de zile, li se poate suspenda permisul în cazul în care acesta nu face dovada plăţii sancţiunii contravenţionale.
Examenul monitorizat video
În noua variantă se prevede, totodată, obligativitatea monitorizării video a probei practice la examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Acest lucru se face pentru a se verifica corectitudinii examinării. Se exceptează vehiculele utilizate la proba practică pentru obţinerea categoriilor AM, A1, A2 şi A:
Suspendarea înmatriculării vehiculului
Suspendarea înmatriculării vehiculului se prevede de asemenea în noul proiect, prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, până la transcrierea dreptului de proprietate în evidenţe pe numele noului proprietar.
Şoferul care conduce un autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată este sancţionat contravenţional cu 21-124 puncte-amendă. Există şi măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an.
Nepurtarea centurii de siguranţă
Totodată, se va majora şi sancţiunea pentru nepurtarea centurii de siguranţă şi a căştii de protecţie la 9-20 puncte şi la 720-1.600 de lei amendă faţă de 2-3 puncte şi 160-240 de lei amendă atât cât este în prezent.