Ponta, nemulţumit că bonusurile pentru maşinile electrice nu se acordă tuturor

Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
12.07.2013

Eco-tichetul are o valoare de 2.500 euro şi se acordă exclusiv celor care cumpără o maşină electrică.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că are reproşuri faţă de faptul că persoanele juridice nu pot beneficia de bonusul de 2.500 de euro care se acordă celor care vor să îşi cumpere o maşină electrică prin programul Rabla.

“Eu am reproşuri(…)Vreau să găsim o soluţie pentru că ideea este, de fapt, companiile să-şi schimbe flotele de maşini, să treacă pe maşini electrice, altfel noi ceilalţi, persoanele fizice, o să trecem încet-încet. Dar marea schimbare, vorbesc de poluare, de reducerea consumului de carbon, vine de la companii. Mă uit să vedem, să respectăm toate regulile europene”, a afirmat Victor Ponta.

Persoanele fizice, dar şi instituţiile publice care îşi casează maşina prin programul Rabla şi doresc să cumpere una electrică nepoluantă, primesc un bonus de 2.500 de euro.

Eco-tichetul are o valoare de 2.500 euro şi se acordă exclusiv celor care cumpără o maşină electrică. Acest eco-tichet poate fi cumulat cu suma/tichetul din programul Rabla (1.500 euro/6.500 lei), a anunţat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Eco-bonus-ul de 500 lei se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km sau pentru un autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

La achiziţionarea unui autovehicul care întruneşte două dintre cele trei caracteristici, suma de 500 lei se dublează, dar nu poate depăşi 1.000 lei, chiar dacă maşina ar corespunde şi celui de-al treilea criteriu.

În anul 2012, prin Programul Rabla, s-au casat 44.857 autovehicule uzate, s-au achiziţionat 15.149 autovehicule noi, din care 4.740 de origine autohtonă. Pentru achiziţionarea autovehiculelor noi, s-au utilizat 44.688 tichete valorice. Programul urmăreşte diminuarea efectelor poluării aerului asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, cauzate de emisiile de gaze de eşapament de la autovehiculele uzate, diminuarea efectelor poluării solului şi apei cauzate de scurgerile de substanţe periculoase de la autovehiculele uzate, dar şi casarea unui număr cât mai mare de autovehicule uzate şi înnoirea parcului auto naţional prin achiziţionarea de autovehicule noi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor