Care sunt cele mai iubite branduri româneşti
alte articole
”Brandul este asemeni unui organism viu. Trebuie îngrijit şi crescut cu mare atenţie şi cu multă dragoste. Când am lansat, în urmă cu 4 ani, primul studiu ”50 cele mai puternice branduri româneşti” am decis să ne întoarcem la rădăcini şi să vedem unde anume, pe drumul nostru, am pierdut din valori. Topul de anul acesta certifică valoarea mărcilor cu rădăcini în istoria comercială a României care nu şi-au pierdut în timp valoarea autentică pentru români”, au declarat organizatorii conferinţei BrandRo.
Clasamentul celor mai puternice 50 de branduri româneşti, ediţia 2012, are la bază un studiu realizat de Unlock Market Research pentru revista Biz şi a fost publicat marţi în cadrul conferinţei BrandRo.
Pe primul loc se situează Borsec, fiind urmat de Gerovital, Dorna, Poiana, La Dorna, Plafar, Cris-Tim, Kandia, Napolact şi Fares.
În continuare enumerăm în ordinea pe care o ocupă în clasament şi celelalte 40 de branduri româneşti apreciate de consumatorii din ţara noastră: Pate Sibiu, Farmec, Elmiplant, Dero, Pate Bucegi, Izvorul Minunilor, Romtelecom, BCR, Dacia, Covalact, BRD, Perla Harghitei, Zuzu, Petrom, Primola, Biborţeni, Rom, Banca Transilvania, CEC, Arctic, Eugenia, Albalact, Frutti Fresh, Măgura, Murtfatlar, Cotnari, Caroli, Doina, Timişoreana, Laura, Ursus, Adria, Bergenbier, Rostar, Ciuc, Domo, Ciucaş, Bucegi, Silva şi în final Dedeman.
În topul din acest an şi-au făcut loc patru noi mărci româneşti: Caroli, Adria, Silva şi Dedeman, iar la capitolul creşteri spectaculoase în 2012 se înscriu branduri precum Dero, Pate Bucegi, Elmiplant, Fares şi Arctic. O ascensiune mare a avut şi categoria alimente.
”Suntem la a 4-a ediţie a Topului celor mai puternice branduri româneşti – Top 50 branduri româneşti, un studiu făcut cu mare drag de revista Biz şi Unlock Market Research. Ne-am propus acum 4 ani de zile să încercăm să găsim valorile româneşti autentice şi să găsim brandurile care respectă aceste valori şi care încearcă prin intermediul valorilor româneşti să se promoveze”, a declarat pentru Epoch Times, Marta Uşurelu, redactor-şef al Revistei Biz.
”Acum putem spune, după 4 ani de zile, că pe piaţa brandurilor româneşti au început să fie multe rebranduiri, sunt campanii an de an, se fac chiar fuziuni între branduri, este o efervescenţă şi o salutăm cu mare, mare drag. Acesta este şi motivul pentru care la anul vom face top 100 branduri româneşti. Între timp au apărut multe branduri frumoase. Sunt branduri care poate nu vând aşa cum vând primele din top 50 dar sunt branduri care au valori frumoase la bază, care merg în ceea ce numim noi rădăcinile româneşti şi care cresc frumos, sunt admirate de români”, a adăugat aceasta.
Întrebată despre caracteristicile care ar trebui să le întrunească un brand pentru a intra în acest top, Marta Uşurelu a explicat: ”Este un studiu de piaţă. Practic compania de cercetare Unlock Research face un studiu pe un eşantion reprezentativ, vorbeşte cu oameni care consumă produse şi îi întreabă ce produse consumă. Este un top al felului cum văd românii brandurile româneşti. Nu este un top aşa cum îl vedem noi ca profesionişti în domeniul de marketing. Şi ca să fii în mintea omului trebuie să ai campanii, omul trebuie să te cumpere ca să poată să spună – beau apa X, înseamnă că apa X este brandul principal pentru români. Această obişnuinţă în reclamele pe care le vezi la televizor, le auzi şi tot ce se întâmplă în online se cunoaşte an de an în top. Se vede cât de mult contează dacă brandul tău face o campanie sau nu”.
”Acest lucru implică o publicitate agresivă, se vede de la an la an. Dacă este un brand care nu a făcut nimic este destul de uitat. Sunt multe branduri mari, branduri auto, care au căzut în top, pentru că din păcate nu au făcut la fel de mult pe cât au făcut altele. Au fost ani în care au fost foarte bine primite răcoritoarele. Au fost ani, anul trecut, în care foarte bine au mers cremele şi produsele de îngrijire şi de casă. Contează aşadar bugetul de marketing pentru că altfel omul nu te percepe. Dacă nu ieşi pe piaţă omul nu te vede, dacă nu te promovezi omul nu te vede”, a concluzionat aceasta.
În cadrul studiului Unlock Market Research măsurarea nu s-a realizat din perspectiva financiară, corporatistă, ci din perspectiva investiţiei de încredere şi afectivitate acordată brandurilor de către consumatori.
Au fost luate 1.200 de interviuri telefonice, într-un studiu care este reprezentativ urban la nivel de regiune, grad de urbanizare, împărţire pe sex şi vârstă a populaţiei de peste 18 ani, informează revista Biz.
Studiul a măsurat performanţa mărcilor romaneşti luând în considerare o serie de indicatori în urma scorurilor obţinute de principalele mărci pe următoarele dimensiuni: Performanţa mărcii, care a fost determinată de intensitatea preferinţei consumatorilor pentru marca respectivă, prin alegeri multiple între mărci din aceeaşi categorie şi implicarea emoţională, care a fost determinată prin măsurarea gradului de asociere cu o serie de atribute derivate din faza calitativă.