Brazilia: Autorităţile accelerează 'pacificarea' favelelor
alte articole
Autorităţile braziliene au reuşit să pună sub control 250 de comunităţi care se confruntă cu violenţa clanurilor traficanţilor de droguri, dar mai rămân încă 700 unde nu s-a intervenit, mai ales la periferia oraşului Rio de Janeiro, care va fi gazdă a Cupei Mondiale de Fotbal în 2014 şi a Jocurilor Olimpice de vară în 2016, informează vineri ziarul La Vanguardia.
Războiul dintre clanurile rivale ale narcotraficanţilor din favele sunt o sursă nesfârşită de suferinţă pentru locuitorii oraşului şi un subiect de prima mână pentru presa internaţională, care atrage permanent atenţia asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în timpul desfăşurării celor două importante competiţii sportive internaţionale.
Cu trei luni înainte de începerea Mondialului, autorităţile braziliene au accelerat 'pacificarea' acestor comunităţi din Rio de Janeiro pentru a garanta o mai mare linişte în rândul locuitorilor (carioca) şi turiştilor care vor veni în oraş. Aceste măsuri fac parte din programul pentru securitatea publică desfăşurat de guvern, care a detaşat o Unitate a Poliţiei de Pacificare (UPP) pentru a prelua controlul asupra acestor comunităţi hărţuite de narcotraficanţi.
Procesul a început în 2008, când poliţia a urcat pentru prima oară dealul Santa Marta pentru a pune capăt violenţei în aceste cartiere sărace de la periferie şi după ce 'favela' a devenit o atracţie obligatorie pentru vizitatorii străini. De atunci au fost 'pacificate' 257 de comunităţi, în condiţiile în care alte 700 - majoritatea din suburbii - aşteaptă să fie controlate.
În ultimele luni însă acţiunea UPP a fost pusă în chestiune. Există o criză de credibilitate după ce mai mulţi agenţi s-au făcut vinovaţi de abuzuri şi de torturi asupra unor locuitori ai acestor comunităţi. Se vorbeşte totodată şi de o reactivare a crimei organizate. În două luni, 11 agenţi de poliţie au fost asasinaţi în zone considerate pacificate. Situaţia s-a deteriorat, iar Secretariatul pentru Securitatea Publică studiază cum să facă faţă acestei situaţii.
Furgonete, camioane, tancuri şi elicoptere blindate ale poliţiei au ocupat joi dimineaţă comunitatea din Vila Kennedy, aflată în zona de vest a oraşului Rio de Janeiro, pentru a pune capăt bandelor înarmate. De-a lungul zilei, mai multe comandouri ale trupelor speciale ale Poliţiei Militare au controlat zona, care este una dintre cele mai violente din oraş.
Tensiunea a crescut în această parte a oraşului unde, în urmă cu două săptămâni, narcotraficanţii au dat foc unor autobuze în semn de protest faţă de moartea unui tânăr care a fost împuşcat în cap în schimburile de focuri dintre bandele ce îşi dispută zona. Locuitorii, obişnuiţi zilnic cu focurile de armă, s-au arătat precauţi şi nu au vrut să vorbească cu presa.
Cei peste 30.000 de locuitori au încercat să trateze cu calm evenimentele. În timp ce poliţa realiza controale de rutină, unii au deschis magazinele, alţii au preferat să rămână în case şi să urmărească din balcon. 'Nu a existat nicio rezistenţă din partea traficanţilor de droguri, am reuşit să ocupăm întreaga favelă', a declarat locotenent colonelul André Vidal, care a precizat că investighează localurile unde se face trafic cu droguri.
În pofida proastei reputaţii de care suferă în ultimele luni UPP, locuitorii favelelor văd pacificarea ca o rază de speranţă, mai ales cei obişnuiţi să sufere în tăcere. 'Am asistat la multe schimburi de focuri, ţi-e frică tot timpul să nu te lovească vreun glonţ', spune Jessiane Almeida, o femeie care locuieşte de peste 30 ani în această comunitate.