Coaliţia pentru Familie a strâns 825.000 de semnături pentru Modificarea Constituţiei (video)

Coaliţia pentru Familie a adunat până în prezent 825.000 de semnături în favoarea proiectului de lege pentru revizuirea Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie.
Coaliţia pentru Familie
Coaliţia pentru Familie (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Iniţiativa se referă la definirea căsătoriei, ca fundament al familiei, în Constituţia României. Avem o definiţie a căsătoriei în Codul Civil care este făcută în aceşti termeni - uniunea dintre un bărbat şi o femeie - şi avem definiţia actuală constituţională în care se vorbeşte în termeni generici despre uniunea liber consimţită între soţi. Practic dorim armonizarea celor două definiţii prin înscrierea definiţiei din Codul Civil în Constituţia României”, a explicat miercuri Mihai Gheorghiu, preşedintele Comitetului de iniţiativă, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că nu va fi promovată nicio schimbare sau interzicere a unor drepturi deja câştigate, ci doar protecţia căsătoriei va fi ridicată la nivel constituţional. ”Suntem îngrijoraţi pentru exprimarea juridică a temeiului căsătoriei şi familiei în Europa. Credem că sunt limite care nu trebuie trecute şi lucruri care trebuie să rămână cum le înţelegem noi. Foarte multe ţări au trecut deja prin asta”, a mai spus Gheorghiu, care a dat exemplul Sloveniei în care referendumul pentru definirea căsătoriei ca uniunea dintre bărbat şi femeie ”a avut un succes extraordinar”.

În opinia sa, ridicarea la nivel constituţional reprezintă o protecţie în plus pentru familie, deoarece ”Constituţia reprezintă garanţia supremă, ultimă, a fundamentelor societăţii, a moralei publice şi sociale. Ea trebuie să fie expresia vieţii naturale a societăţii. Este un subiect atât de important încât el nu poate fi schimbat, relativizat, fără consultarea poporului român”.

Gheorghiu a anunţat că până la ora actuală au fost strânse 825.000 de semnături prin eforturile voluntarilor care s-au implicat în această acţiune. În plus, Coaliţia pentru Familie a înfiinţat 40 de comitete judeţene care vor continua să strângă semnături până la sfârşitul celor şase luni prevăzute de lege.

Pentru modificarea Constituţiei, este nevoie de semnăturile a peste 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Deşi a fost deja depăşită limita cerută de 500.000 de semnături, acţiunea va fi continuată. ”Vrem să fie un semnal, o mărturisire, o atenţionare a tuturor factorilor politici şi guvernamentali cu privire la importanţa subiectului şi la necesitatea de a proteja familia prin înscrierea definiţiei în Constituţia României. Amplitudinea acestui efort şi energia umană pusă în mişcare este un fenomen foarte important şi va rămâne un reper pentru existenţa societăţii civile creştine din România”, a explicat directorul adjunct al Muzeului Ţăranului Român.

Mihai Gheorghiu a subliniat că în cazul Coaliţiei pentru familie este vorba despre o solidaritate creştină fără precedent deoarece aceasta este formată din reprezentanţi ai Bisericii Catolice, Baptiste, Penticostale, Reformate şi Ortodoxe. Şi comunitatea maghiară care face parte din Biserica Reformată este reprezentată.

Avem o definiţie a căsătoriei în Codul Civil care este făcută în aceşti termeni - uniunea dintre un bărbat şi o femeie - şi avem definiţia actuală constituţională în care se vorbeşte în termeni generici despre uniunea liber consimţită între soţi. Practic dorim armonizarea celor două definiţii prin înscrierea definiţiei din Codul Civil în Constituţia României.

Din Coaliţia pentru Familie fac parte 23 de asociaţii şi ONG-uri, precum Asociaţia Părinţi pentru ora de Religie, Asociaţia Alianţa Familiilor din România, Asociaţia Familiilor Catolice din România Vladimir Ghika, Asociaţia PRO VITA — filiala Bucureşti, Asociaţia Familia Tradiţională, Asociaţia pentru Revigorarea Tradiţiei – ART (Bucureşti), Asociaţia Christiana (Bucureşti).

În paralel cu acţiunea de revizuire a Constituţiei, Coaliţia pentru Familie vrea să elaboreze şi un set de politici publice privind familia, care să vizeze crearea unui Secretariat de Stat pentru Familii în cadrul Ministerului Muncii, crearea unui Institut pentru Politici Familiale, realizarea unui sondaj anual privind starea familiei româneşti, întocmirea şi monitorizarea unui plan de redresare demografică a natalităţii, susţinerea şi încurajarea microfinanţării pentru business-uri de familie (prin oferirea directă sau indirectă de împrumuturi sau de credite cu dobândă subvenţionată”.

Potrivit datelor furnizate de Coaliţia pentru Familie, dintre ţările europene 13 permit căsătoria între persoane de acelaşi sex, dintre care 12 prin lege, iar una prin Constituţie (Irlanda). Celelalte ţări recunosc doar căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, dintre care 16 o protejează prin Constituţie.

În ultimii patru ani, în Europa, au avut loc cinci referendumuri naţionale pe tema căsătoriei şi a familiei în Croaţia, Slovacia,Slovenia, Armenia, Irlanda.