CNMT Mureş, amendat cu 30.000 de lei pentru arborarea steagului "Ţinutului Secuiesc"

Poliţia Locală din Târgu Mureş a sancţionat Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) cu o amendat de 30.000 de lei pentru arborarea steagului "Ţinutului Secuiesc" pe sediu, acesta fiind privind drept un "steag publicitar".
Palatul Culturii din Târgu Mureş (wikipedia.com)
Andrei Pricopie
21.12.2013

Poliţia Locală din Târgu Mureş a sancţionat vineri Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) cu o amendat de 30.000 de lei pentru arborarea steagului "Ţinutului Secuiesc" pe sediu, acesta fiind considerat un "steag publicitar".

Potrivit şefului Poliţiei Locale din Târgu Mureş, Valentin Bretfelean, CNMT a fost amendat cu 30.000 de lei, în conformitate cu legea privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate.

"Am trimis în cursul acestei zile înştiinţarea prin poştă către CNMT. Dacă nu dau steagul jos, vor fi amendaţi din nou. Sigur, pot să conteste, dar nu cred că am pierde în instanţă. Noi am respectat toate procedurile legale, de aceea a durat până am dictat amenda. În Legea 215/2001, nu se prevede ca unitate administrativ-teritorială „Ţinutul”. Nu e vorba de un drapel, ci de un steag publicitar", a declarat Valentin Bretfelean, citat de Realitatea.

Reprezentanţii Partidului Civic Maghiar (PCM), ai Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) fuseseră deja avertizaţi de poliţie încă din 31 octombrie că sunt pasibili de amenzi cuprinse între 30.000 şi 50.000 de lei dacă nu demontează, în termen de 48 de ore, steagul "Ţinutului Secuiesc" de pe sediu, fiind invocat faptul că acesta ar fi un "steag publicitar".

Amenda a fost luată de CNMT, deşi în sediul respectiv funcţionează şi PPMT, motivul fiind că această organizaţie a închiriat clădirea. Cât despre PCM, reprezentanţii acestuia au înlăturat steagul, iar între timp şi-au schimbat sediul şi nu au mai arborat niciun steag.

Poliţia Locală din Târgu Mureş a transmis, la sfârşitul lunii octombrie, adrese către formaţiunile politice din localitate, în care le cerea să se conformeze prevederilor Legii 75/1994, care susţine că "drapelul României se arborează în mod permanent la sediul partidelor politice", precum şi ale Legii 185/2013 referitoare la amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, care arată că "durata de menţinere a steagurilor publicitare va fi de maximum 30 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu încă o perioadă de 30 de zile".

Însă reprezentanţii PCM, CNMT şi PPMT au reclamat ulterior, în cadrul unor conferinţe de presă, adresa trimisă de Poliţia din Târgu Mureş, motivând că nu sunt dispuşi să dea jos steagul "Ţinutului Secuiesc" de pe sedii, pentru ca acesta "simbolizează unitatea maghiarilor din Ardeal".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor