Laszlo Tokes vrea să introducă termenul "antimaghiarism" în dicţionarul Parlamentului European

Congresul PPE la Bucureşti. În imagine Laszlo Tokes.
Congresul PPE la Bucureşti. În imagine Laszlo Tokes. (Epoch Times România)

Reales preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), eurodeputatul Laszlo Tokes a ţinut să confirme sâmbătă că va candida pentru un nou mandat de eurodeputat din partea României, fie în numele unei coaliţii a partidelor maghiare, fie ca independent, fie "în altă formulă".

Tokes a fost (re)ales cu unanimitate de voturi în fruntea CNMT de cei 120 de delegaţi care au participat sâmbătă la Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania.

Reinstalat în funcţia de preşedinte, Tokes a declarat că CNMT va continua "lupta pentru autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic", spre deosebire de UDMR care "pare să se înţeleagă cu plagiatorul Ponta." De asemenea, Tokes şi-a făcut publică intenţia de a candida pentru un nou mandat la Parlamentul European în numele unei coaliţii a partidelor maghiare, ca independent sau "în altă formulă."

Noi continuăm lupta pentru autonomie. UDMR a uitat de acest lucru, dar se pare că se înţelege cu plagiatorul Ponta, numai noi (CNMT şi PPMT - n.r.) suntem excluşi din politica din România. Ponta, de altfel, a şi spus că îi recunoaşte doar pe ei, şi este bine pentru el că UDMR nu face probleme Guvernului", a afirmat Tokes într-o conferinţă de presă preluată de Mediafax.

Iniţiative civice ale lui Tokes în Parlamentul European

Punând semnul egalităţii între tratamentul de care au avut parte evreii de-a lungul timpului şi "discriminarea" maghiarilor, Tokes a abordat pentru presă subiectul iniţiativei civice a unor maghiari în Parlamentul European, care au cerut Uniunii Europene "să statueze în mod special protecţia minorităţilor din statele membre". Tokes şi-a exprimat regretul pentru eşecul acestei demers şi a declarat că este adeptul "introducerii unui terminus tehnicus de antimaghiarism".

"Îmi pare rău că nu am reuşit să adoptăm iniţiativa noastră civică şi să introducem conceptul de atitudine duşmănoasă împotriva minorităţilor din Uniunea Europeană, care să fie ca şi antisemitismul şi antiiudaismul, şi sunt de părere că trebuie introdus un terminus tehnicus de antimaghiarism", a spus Tokes.

Tokes se simte compromis de asocierea numelui sau cu UDMR

În cadrul conferinţei de presă ce a urmat alegerii sale ca preşedinte CNMT, Tokes a ţinut să se disocieze de UDMR-ul care i-a dezamăgit pe extremiştii maghiari. El a afirmat că nu va candida la europarlamentare pe listele UDMR:

"Între colegi se zvoneşte că aş participa la alegerile pentru Parlamentul European pe lista UDMR. Nici nu este vorba despre această participare, este vorba despre posibilitatea unei coaliţii între partidele maghiare, pe baze egale, dar nu să candidez pe lista UDMR. Cine spune asta doreşte să mă compromită, de aceea vreau să resping această ştire falsă", a declarat Tokes.