Clujul, primul oraş din România unde cetăţenii vor decide direct cum se cheltuie parte din buget

Oraşul condus de Emil Boc va implementa - o premieră în România - bugetarea participativă, ceea ce înseamnă că cetăţenii vor putea propune proiecte iar comunitatea va alege care se va implementa.
Imagini din Cluj Napoca (Epoch Times România)
Ana Ion
19.05.2017

Cluj-Napoca va deveni primul oraş din România unde cetăţenii vor putea decide în mod direct, prin intermediul unei aplicaţii online, cum se cheltuiesc o parte din banii pe care i-au achitat prin impozite şi taxe locale, anunţă primarul oraşului, Emil Boc.

Potrivit lui Boc, primăria pe care o conduce va aloca între 1 milion şi 4 milioane de euro, pentru proiecte pe care cetăţenii să le propună în vederea dezvoltării şi modernizării oraşului, pe diverse domenii: parcuri/spaţii verzi/ locuri de joacă; străzi/alei/trotuare; puncte gospodăreşti/deşeuri; spaţii publice; clădiri publice şi modernizarea de şcoli ş.a.m.d. Cetăţenii vor putea propune proiecte cu bugete între 50 şi 80 de mii de euro, iar clujenii vor putea vota online pentru proiectele care li se par mai bune.

Vom utiliza modelul bugetării participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Mănăştur, însă de această dată vom include şi componenta tehnologică - o aplicaţie inteligentă pentru telefoane mobile şi calculator, prin care clujenii să se poată înscrie pentru a propune proiecte şi pentru a evalua proiectele trimise de cetăţeni.

Fiecare proiect propus de cetăţeni, potrivit domeniilor menţionate, va trebui să se încadreze într-o limită pe care o vom stabili, între 50.000 şi 80.000 de euro. Primăria Cluj-Napoca va evalua şi filtra proiectele, asigurându-se de legalitatea şi viabilitatea lor, după care vor fi supuse votului cetăţenilor, pe domenii, fiecare cetăţean având posibilitatea să voteze câte un proiect din fiecare domeniu. Clujenii pot să îşi facă o campanie pentru promovarea unui anumit proiect, în diverse zone ale oraşului, se votează pe domenii, iar primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate şi supuse din nou unei campanii publice de mediatizare şi informare, pentru al doilea vot. În această etapă finală, toţi cetăţenii înscrişi pe platformă vor putea vota un singur proiect dintre toate cele existente iar, în ordinea numărului de voturi, proiectele vor fi incluse în planificările de buget ale anului următor, pentru a fi finanţate de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca.", anunţă primarul Clujului printr-o postare pe Facebook.

Propunerea a fost lansată de Boc în cadrul Consiliului Consultativ de Inovare şi IT în vederea realizării şi promovării acestei aplicaţii de bugetare participativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor