Clotilde Armand: Să revenim la oile noastre! Alegerea primarilor într-un singur tur, în atenţia CCR
alte articole
Pe 6 iunie, la un an de la ultimele alegerile locale, cu o săptămână înainte de alegerile locale parţiale actuale, Curtea Constituţională se va pronunţa asupra excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor Legii privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, vicepreşedintele USR Clotilde Armand, care a depus sesizarea discutată de judecători.
"Curtea Constituţională a mai fost sesizată în această privinţă înaintea alegerilor locale de anul trecut, în principal de către jurnalistul Liviu Avram, dar toate demersurile au fost declarate până în prezent inadmisibile. Este pentru prima dată când CCR este sesizată de un fost candidat la funcţia de primar care consideră că au fost încălcate drepturi garantate de Constituţie prin aplicarea acestei legi. Anul trecut, am pierdut alegerile locale la funcţia de primar cu o diferenţă mică de voturi, în faţa candidatului PSD, care şi-a obţinut mandatul cu 23 de mii de voturi printr-un singur tur de scrutin. Prin demersul meu la Curtea Constituţională vreau să atrag atenţia asupra unei probleme de reprezentativitate a primarilor care sunt aleşi cu 10% din totalul alegătorilor", a declarat Clotilde Armand.
Potrivit vicepreşedintei USR, articolul 2 din Constituţia României garantează că suveranitatea poporului se exercită prin organe reprezentative.
"Cât de reprezentativ este atunci un primar cu o bază electorală atât de redusă? Este pus în cauză principiul transferului democratic al suveranităţii spre organele alese, în condiţiile în care se constată o ruptură la nivelul participării la vot din cauza unei clase politice interesate doar de perpetuarea unui sistem în avantaj propriu. Dacă va eşua procedura juridică, nu ne mai rămâne tuturor celor convinşi că alegerea într-un singur tur al primarilor nu răspunde unui criteriu de reprezentativitate democratică, mai ales în contextul actual, decât o singură posibilitate: să mărim presiunea civică pentru a schimba o legislaţie electorală elaborată pentru a favoriza partidele tradiţionale din sistem", a remarcat Clotilde Armand.
Reprezentanta USR a "promis" că va "lupta" să refacă legătura dintre cetăţeni şi politic pe plan local, iar această legătură nu poate fi restabilită fără a crea o susţinere majoritară a primarilor în cadrul comunităţilor, printr-o procedură de vot adaptată condiţiilor reale, în care o mare parte a populaţiei este în continuare prea dezamăgită că să meargă la vot.
"Să dăm primarilor o majoritate care să-i susţină şi să-i sancţioneze la nevoie, să eliminăm dezinteresul pe plan local plecând de la aplicarea corectă a principiilor de a ne alege reprezentanţii", a conchis Clotilde Armand.