Tort cu blat de choux, căpşuni, frişcă şi ciocolată

Tort de choux cu frişcă şi căpşuni
Tort de choux cu frişcă şi căpşuni (Maria Baciu / Epoch Times)

Delicioasele ecleruri şi choux a la creme sunt dulciuri alese pe care le întâlnim în diferite forme şi variante. Le ştim din copilărie, iar mulţi dintre noi le-am îndrăgit de cum le-am gustat. Vă prezentăm o variantă spectaculară de tort de choux, cu straturi de frişcă combinate cu budincă de vanilie şi căpşuni.

Ingrediente:

  • 150 ml lapte sau apă
  • 2 linguri de unt
  • 1 lingură de zahăr
  • Un praf de sare
  • 100g făină albă
  • 3 ouă

500gr frişcă proaspătă, 1,5 kg căpşuni şi câteva bucăţi de ciocolată ornamentală

Pentru budincă:

  • 1 plic de budincă de vanilie
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri zahăr

Prepararea blatului de choux

Pentru început se amestecă laptele, untul şi zahărul într-o cratiţă de mărime mijlocie. Se pune la foc mediu până când untul se topeşte şi apa dă în clocot. Se adăugă făina toată dintr-o dată, şi sărea. Se amestecă bine, cu o lingură de lemn, până când amestecul devine uniform şi se desprinde de pe marginea cratiţei.

Se ia pe de foc şi se adaugă primul ou. Se amestecă bine până când se încorporează oul. Se continuă adăugând celelalte ouă, unul câte unul. Când aluatul devine omogen, se acoperă şi se lasă să se răcească. Puneţi amestecul într-un cornet sau într-o pungă tăiată la un colţ şi puneţi pe o foaie de copt rotunduri mici de aluat, unul lângă celălalt sub formă de cerc. La sfârşit, se nivelează spaţiile dintre grămăjoare, astfel încât acestea să fie unite între ele. Se pune la cuptorul încins în prealabil la 230G. După 8 minute se reduce focul la 175G. Este important să nu deschideţi cuptorul în primele 10-15 minute, ca să lăsaţi aluatul să se ridice. Se continuă coacerea circa 20-30 minute, până când aluatul se usucă şi devine maroniu. Se scoate din tava imediat şi se lasă să se răcească.

Între timp se spală şi se curăţă căpşunile. Se împart în trei părţi: O parte se zdrobesc şi se amestecă cu două linguri de zahăr, pentru a fi folosite ca umplutură. A doua parte se taie în felii pentru ornat. Se lasă 6-8 căpşuni întregi pentru a umple mijlocul tortului.

Tot acum se face şi budincă de vanilie. Praful de budincă, vanilia şi zahărul se amestecă cu 50 ml de lapte rece. Restul de lapte se pune la fiert. Când începe să fiarbă, se adăugă amestecul dizolvat în laptele rece. Se continuă fierberea, amestecând în continuu, până când budinca se îngroaşă. Când e gata se ia de pe foc şi se acoperă cu un şervet să nu facă coajă deasupra.

Nu mai rămâne decât să asamblăm tortul. Cu ajutorul unui cuţit lung cu lamă fină, se taie forma rotundă de choux în două părţi cam la 2/3 de bază şi se aşează pe un platou. Partea de bază se umple cu budincă, apoi se adăugă căpşunile zdrobite. Cu ajutorul unui cornet, se pune un strat generos de frişcă peste căpşuni, după care se pune capacul. Se ornează partea exterioară a formei cu frişcă, după care se aşează feliile de căpşuni, asemenea petalelor unui nufăr . Interiorul cercului se umple cu căpşunile întregi.

Opţional se pot adăuga câteva mure, pentru contrast. Ornăm capacul tortului cu frişcă şi bucăţi de ciocolată ornamentală.
Tortul e gata pentru degustare. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură