Clanurile fac legea. Controverse legate de locul unde a fost depus cadavrul liderului interlop Costel Corduneanu. Autorităţile dau din colţ în colţ
Cadavrul interlopului Corduneanu a fost depus la restaurantul „La Castel” din Iaşi, pentru priveghi. Deşi, teoretic, din punct de vedere legal, unii reprezentanţi ai statului, cu atribuţii de control spun că nu este permisă depunerea unui defunct într-un spaţiu public, altul decât capele sau camere mortuare, practic nimeni nu aplică legea, scrie ziaruldeiasi.
Motivul? Este vorba despre familia Corduneanu şi decizia acesteia de a depune sicriul fostului lider al lumii interlope la restaurantul „La Castel”, din Iaşi. Informaţia a fost confirmată chiar şi de angajaţi ai localului. Potrivit acestora, corpul neînsufleţit al lui Costel Corduneanu urma să fie adus în cursul zilei de ieri şi depus până joi, la Green View Salon, care aparţine restaurantului. Este legal? La această întrebare au răspuns, oficial, pentru publicaţia citată, doar autorităţi din alte judeţe.
Întrebaţi de ZdI, dacă este legal să depună un sicriu în incinta unui spaţiu destinat alimentaţiei publice sau în proximitatea acestuia, aşa cum reiese din informaţiile dezvăluite de apropiaţi ai familiei, mai mulţi reprezentanţi ai unor instituţii din Iaşi au evitat să se pronunţe în acest sens, unii chiar cerând să li se facă o solicitare scrisă, conform Legii 544/2001, în timp ce alţii “să facem o sesizare la Poliţie”, de maniera: „Da, ce? Vreţi să îmi pun familia Corduneanu în cap?!” Tot neoficial, alţi reprezentanţi ai statului din Iaşi au răspuns sub anonimat că: „sub nicio formă (n.r. – nu este legal), din punctul nostru de vedere”.
ZdI a cerut un punct de vedere şi de la alţi directori ai Direcţiilor de Sănătate Publică din alte judeţe, iar poziţia acestora a fost categorică. „Nu există aşa ceva! Sub nicio formă nu este legal aşa ceva! Nici în curtea unui local, nici la cortul de lângă un restaurant. Un sicriu ai voie să îl depui doar în capelă. Aceste probleme sunt reglementate foarte clar. Este şi Hotărârea Guvernului nr. 741 din 2016, mai este Legea 102 din 2014. Tot aici mai scrie clar că este nevoie de nişte autorizaţii sanitare. Aici este Ordinul 1532, din 2017. Deci, nu are ce căuta un sicriu într-un spaţiu destinat alimentaţiei publice”, a explicat pentru ZdI, un director DSP din alt judeţ. De altfel, încă din 2016, noua lege funerară nu mai permite privegherea morţilor nici în casă, aşa cum era odată, primăriile fiind obligate astfel să ridice capele. Mai mult decât atât, noile reglementări UE spun că familia are obligaţia să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului.
Articolul integral poate fi citit aici.