Ce înseamnă înrăutăţirea rating-ului României şi apropierea noastră şi mai mult de ţările "bananiere"

Cristian Paun (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
25.01.2025

S&P a confirmat scăderea rating-ului la BB-, ultima treaptă înainte de "junk". Cu perspective negative. Următoarea evaluare este în aprilie, a atras atenţia, sâmbătă, economistul Cristian Păun.

"România accelerează şi turează toate motoarele spre 'izolaţionism' şi 'suveranism'. Izgonirea străinilor de pe meleagurile astea se întâmplă de ani buni şi se desăvârşeşte zilele astea, sub ochii noştri. Românul de rând, învelit în steag tricolor şi prins în hore unioniste, nici că-i pasă lui. Crede că nu este afectat deloc. De unde?!", a declarat Cristian Păun.

Economistul a explicat că înrăutăţirea rating-ului şi apropierea noastră şi mai mult de ţările "bananiere" înseamnă pentru omul de rând, suveranist şi iubitor de glie, următoarele:

- Dobândă mai mare;

- Acces la capital mai dificil;

- Afaceri locale cu capital autohton mai puţin competitive, care nu se mai deschid sau nu se mai dezvoltă. Unele chiar se închid.

- Oportunităţi de angajare mai puţine;

- Salarii care nu mai cresc în ritmul dorit;

- Presiune inflaţionistă suplimentară;

- Afaceri româneşti cu capital străin care nu mai vin;

- Afaceri româneşti cu capital străin care nu mai dezvoltă mare lucru o perioadă sau chiar pleacă;

- Români mai mulţi pribegiţi din ţara lor;

- Îndatorare mai mare pentru deficite care rămân excesive;

- Cheltuieli bugetare cu dobânzi mari din bani de şcoli şi de spitale.

"Din aceste motive, diferenţele economice dintre ţările 'bananiere' (suveraniste, naţionaliste, conduse de tirani iubitori de popor şi glie) sunt în beznă, la ani lumină de lumea civilizată şi dezvoltată. Ar fi de râs, dacă nu de plâns, imaginea cu politicienii de la noi cum ne povestesc ei cum o să ajungem curând în clubul OCDE (majoritatea au clasa de risc A), noi fiind 'cel mai probabil şi foarte curând'", nefrecventabili. Adică... 'junk'", a conchis Cristian Păun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor