Civilizaţia modernă, oamenii moderni şi bolile moderne (Partea a IV-a)
alte articole
"Furia violentă şi mânia sunt dăunătoare pentru yin, în timp ce încântarea bruscă şi excesivă dăunează yang", potrivit unui vechi proverb chinezesc.
În practicile medicale chineze atât în cele moderne, cât şi în cele tradiţionale, accentul se pune pe prevenirea obiceiurilor nesănătoase. De exemplu, se crede în general că aceia care suferă de boli coronariene nu ar trebui să se emoţioneze, iar cei cu probleme hepatice nu ar trebui să se enerveze.
În percepţia medicinei tradiţionale chineze, inima este afectată de fericire, ficatul de furie, plămânii de tristeţe şi anxietate, splina de gânduri şi rinichii de frică.
"Aceste cinci simptome" sunt reacţiile celor cinci organe la diferitele emoţii trăite de oameni. Reacţiile emoţionale puternice vor produce o energie vitală şi un flux sangvin dăunătoare şi vor avea consecinţe grave pentru organism.
Ştiinţa medicală modernă a constatat că schimbările constante în dispoziţia unei persoane vor duce la reacţii diferite ale sistemului endocrin al organismului, ceea ce poate avea efecte adverse severe asupra organismului.
Spre deosebire de strămoşii noştri, mulţi dintre oamenii de astăzi sunt extrem de competitivi, invidioşi, tensionaţi şi deprimaţi. Putem fi foarte ambiţioşi, având puţin autocontrol şi demonstrând dorinţe puternice de auto-exprimare.
Dacă devenim plini de resentimente, vom găsi continuu modalităţi de a ieşi învingători din situaţiile de viaţă, călcându-i în picioare pe cei din jur şi prejudiciind societatea pe termen lung.
Mai mult decât atât, oamenii moderni sunt îngrijoraţi cronic cu privire la pierderea şi câştigul personal, ceea ce va avea un efect negativ asupra psihicului lor. Astfel de sentimente nesănătoase vor provoca tulburări ale sistemului endocrin şi vor cauza, fără excepţie, boli.
Pe de altă parte, anticii ţineau foarte mult la etichetă şi morală şi la păstrarea auto-controlului. Comportamentul lor era guvernat de ceea ce înţelegeau drept voinţa cerului. Erau împăcaţi cu ei înşişi. Nu aveau aspiraţii înalte, nu cereau ceea ce nu era posibil şi nu îşi făceau griji pentru nedreptate. Prin urmare, nu erau cuprinşi de resentimente.
De asemenea, în societatea antică nu existau competitivitatea şi auto-promovarea. Oamenii trăiau într-un mediu mai puţin stresant. Anticii nu aveau un comportament nervos, agitat sau îngrijorat, nici nu aveau sentimente de indignare. Astfel, putem spune cu siguranţă că anticii nu erau afectaţi de gândurile sau de comportamentul lor.
În schimb, astăzi, oamenii se angajează în a-şi face rău reciproc şi în a comite nenumărate acte ce induc karma. În budism, toate acţiunile umane duc fie la karma bună (de în chineză), fie la o karma rea (numită pur si simplu karma). Bucuriile şi necazurile din viaţă, cum ar fi averea sau boala, provin de la de şi de la karma acumulată de o anumită persoană.
În realitate, ochiul nu poate vedea întregul univers. Există multe dimensiuni pe care omenirea nu le poate vedea. Canalele principale şi colaterale de energie, precum şi punctele de acupunctură discutate în medicina tradiţională chineză, nu există în organismul din această dimensiune. Prin urmare, instrumentele moderne nu le pot localiza. Totuşi, ele există.
De şi karma sunt, de asemenea, două substanţe care fac parte din corp, dar există în altă dimensiune. Când o persoană face o faptă bună, primeşte de. Atunci când face o faptă rea, primeşte karma. De-ul şi karma urmăresc spiritul unei persoane pentru totdeauna.
Ştiinţa modernă nu poate detecta alte dimensiuni şi nu poate confirma existenţa unor fiinţe iluminate. Omenirea modernă, sub influenţa ştiinţei moderne, va face totul pentru câştigul personal, dând prea puţină atenţie consecinţelor. Oamenii le fac rău altora şi, astfel, primesc karma. Ei nu ştiu că aceasta este rădăcină tuturor bolilor, suferinţelor şi necazurilor.
Ceea ce este descris mai sus poate fi găsit în multe cărţi vechi. Sun Simiao a evidenţiat în cartea sa "Prescripţii valoroase pentru situaţii de urgenţă" că motivul pentru care medicii sunt necesari este pentru ca oamenii se îmbolnăvesc ca urmare a comportamentului lor necorespunzător şi a minţilor lor rătăcite.
Fiinţele umane sunt încăpăţânate şi limitate în percepţie. Ele sunt neputincioase în a rezolva răul din mintea lor şi în a renunţa la prejudecăţi. Ele nu sunt dispuse să îşi îmbunătăţească moralitatea, deşi sunt bolnave.
Vântul este cauza tuturor bolilor. Când o persoană este liniştită, trupul său va fi aspru şi nu va fi afectat de vânturi puternice şi de boli, potrivit medicinei tradiţionale chineze.
În opinia medicală modernă, "vânt" înseamnă toate microorganismele patogene şi simptomele de boli care se dezvolta rapid, se schimba rapid şi sunt predispuse la spasme (mai devreme menţionate ca înăsprirea trupului).
Acest scriitor este de părere că vântul înseamnă karma. Când cineva este liniştit şi calm, nu va comite fapte rele, nu se va teme de acumularea karmei şi nu va fi afectat de influenţe otrăvitoare şi rele. Prin urmare, necomiterea de fapte rele este considerată ca fiind mai importantă decât respectarea pur şi simplu a unor obiceiuri sănătoase de trai.
Odată cu dezvoltarea societăţii, confortul material a devenit esenţial pentru un stil de viaţă modern. Importanţa bunăstării materiale a crescut exponenţial. Dar standardele morale au ajuns la cel mai scăzut nivel din toate timpurile.
Viaţa oamenilor s-a abătut din ce în ce mai mult de la natura lor înnăscută. Pe scurt, oamenii au deviat treptat de la Tao şi de la Fa (legea şi principiile şcolii lui Buddha).
Un înţelept din vechime a profesat: "Principiul yin şi yang este principiul fundamental al universului. Acesta este legea creaţiei. Acesta aduce transformarea parentală. El este rădăcina şi sursa vieţii şi a morţii şi este găsit în templele zeilor. În scopul tratării şi vindecării bolilor, trebuie să ne întoarcem la ceea ce este fundamental."
Viaţa oamenilor moderni s-a abătut de la yin şi yang şi a destabilizat cele Cinci Elemente. Din egoism, oamenii nu se vor opri de la nimic, vor coborî la cele mai joase niveluri şi vor comite tot felul de crime. Aceste comportamente duc la boli, care sunt greu sau imposibil de tratat.
În antichitate, înţelepţii au învăţat oamenii că influenţele dăunătoare şi vânturile rele ar trebui evitate, mai ales în anumite momente. Anticii erau de neperturbat, astfel că forţa vitală a naturii îi înconjura mereu şi spiritul lor fundamental era păstrat în interiorul ei. Ei nu au suferit din cauza bolilor în măsura în care o fac oamenii de astăzi.
Ei au dat dovadă de cumpătare, de voinţă puternică şi aveau puţine dorinţe. Şi-au găsit pacea interioară şi nu aveau temeri. Munceau din greu, dar nu oboseau atât de tare pentru că spiritul lor era împăcat. Au trăit în armonie cu mediul şi au urmat legile cerului. Anticii erau mulţumiţi, iar aspiraţiile lor erau îndeplinite. Hrana lor era apetisantă şi îmbrăcămintea corespunzătoare.
Erau fericiţi cu traiul lor. Erau mulţumiţi cu poziţiile lor în viaţă, fie că făceau parte din clasa inferioară, fie din cea superioară. S-ar putea spune că aveau o inimă pură. Puritatea lor era atât de puternică încât nu puteau fi ispitiţi. Nici bogăţia, nici răul nu le putea atrage inima.
Nu se temeau. Erau în armonie cu Tao. Trăiau o viaţă lungă, uneori mai mult de 100 de ani, în cadrul căreia erau mereu activi şi nu deveneau infirmi. Virtutea lor a fost exemplară.
Cum urmează cineva Tao şi Fa? O persoană ar trebui să adere la legea naturii, să trăiască o viaţă curată şi morală şi să se cultive pe sine. De exemplu, indiferent de cât de săracă sau bogată este o familie, indiferent de cât de multe jucării are un copil, sau de cât de avansate din punct de vedere tehnic sunt jucăriile, un copil de 6 sau 7 ani preferă să se joace cu pământ, nisip sau lucruri simple pe care le găseşte în jurul lui.
Comportamentului uman s-a abătut de la yin şi yang şi a destabilizat cele Cinci Elemente. Oamenii încă mai au dorinţa înnăscută de a reveni la sinele lor original, adevărat. Pe scurt, este timpul ca oamenii să se întoarcă la adevărata lor natură şi să trăiască în comuniune cu mediul înconjurător.
Cu toate acestea, dacă societatea continuă să nu ţină seama de adevărata sa natură, supravieţuirea umană va fi supusă riscului. Atunci calea de a reveni la adevărata natură va deveni din ce în ce mai îngustă.
-Pure Insight