Înţelegerea Karmei

În timpul dinastiei Qing, Zhao Defang, tată a trei fii, s-a bucurat de o viaţă prosperă. El s-a simţit în special norocos când toţi fiii săi s-au căsătorit.
Un călugăr înţelept către un negustor care încearca să-şi îndrepte "căile": "Nu-ţi lăsa mintea s-o ia razna. Cerul este de fapt corect cu noi." (Zhang Cuiying)
Epoch Times România
14.01.2013

În timpul dinastiei Qing, Zhao Defang, tată a trei fii, s-a bucurat de o viaţă prosperă. El s-a simţit în special norocos când toţi fiii săi s-au căsătorit.

Cu toate acestea, în timpul aniversării a 60 de ani, Zhao le-a mărturisit celor trei fii ai săi că atunci când a înfiinţat afacerea de familie, el a măsluit voit cântarul astfel încât să-şi inducă furnizorii şi clienţii în eroare. Ori de câte ori cumpăra ceva, cântarul arăta o greutate mai mică, ori de câte ori vindea ceva unui client, cântarul arăta o greutate mai mare.

"Acesta a fost motivul pentru care omul care vindea bumbac a intrat în faliment, după ce am cumpărat mii de kilograme de bumbac de la el. El a încercat cu disperare să-şi salveze afacerea, dar a murit de febră tifoidă acum 20 de ani. Încă îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat cu vânzătorul de bumbac", a spus Zhao.

"A mai fost şi un vânzător de plante medicinale care a murit după ce l-am înşelat cu cântarul meu. Au mai fost şi alţii, dar acestea două au fost cazurile cele mai grave. Chiar dacă am avut multă avere şi o viaţă fericită, ori de câte ori mă gândesc la oamenii care au murit din cauza acţiunilor mele, mă simt atât de vinovat că nu pot dormi noaptea.

"Pentru a-mi câştiga liniştea sufletească m-am gândit să distrug acum acest cântar în faţa voastră şi jur că voi fi sincer de acum înainte."

Fiii săi i-au salutat decizia. "Tată, acesta este modul corect de a face lucrurile. Noi sprijinim cu toţii decizia ta", a spus unul dintre fii săi cu bucurie. Deci, Zhao a stricat imediat cântarul măsluit şi s-a ţinut de promisiunea de a se comporta cu onestitate şi a face fapte bune de atunci încolo.

Cu toate acestea, nu după mult timp, familia lui Zhao a fost lovită de ghinion. Mai întâi fiul său cel mare a murit brusc din cauza unei boli. Apoi, al doilea fiu a murit de o boală misterioasă, iar soţia acestuia rămasă văduvă s-a mutat cu un alt bărbat. Apoi brusc al treilea fiu al acestuia s-a îmbolnăvit şi a murit la scurt timp după aceea. Soţia celui de-al treilea fiu era însărcinată în acel moment.

După ce a trecut prin toate aceste nenorociri neaşteptate, Zhao s-a simţit foarte trist şi confuz.

"Când îi înşelam pe alţii, trăiam o viaţă fericită cu toţi copiii în jurul meu", s-a plâns el. "Acum încerc să fiu o persoană bună, dar toate aceste nenorociri se întâmplă una după alta. Se pare că vechiul proverb chinezesc "binele va fi răsplătit, iar răul va fi pedepsit" este complet greşit."

Vecinilor lui Zhao le era milă de el şi familia lui.

Într-o zi, nora lui Zhao a intrat în travaliu. Cu toate acestea, după trei zile de travaliu, copilul încă nu se născuse. Deşi au venit nenumărate moaşe, toate s-au simţit neajutorate şi nu ştiau ce să facă.

Zhao a devenit din ce în ce mai îngrijorat. În mijlocul tuturor acestor probleme, un călugăr a bătut la uşa sa cerând de pomană. Menajera lui Zhao a vrut să-l gonească, dar călugărul i-a spus că are un medicament special pentru familie. Călugărul a fost imediat invitat înăuntru ca un oaspete de onoare.

"Sunt un călugăr rătăcitor. Merg unde mă duce soarta", i-a spus călugărul lui Zhao. Apoi, el i-a arătat medicamentul lui Zhao, iar Zhao i-a cerut menajerei să îl dea repede nurorii lui. Câteva minute mai târziu menajera i-a spus că nora sa a născut un fiu după administrarea medicamentului.

Zhao a fost încântat. El şi-a exprimat recunoştinţa faţă de călugăr şi a organizat o mare sărbătoare în onoarea sa, în acea seară.

În timp ce luau cina, Zhao l-a întrebat pe călugăr: "Maestre, pot să vă deranjez cu o întrebare care mă apasă de ceva timp?" Călugărul dădu din cap.

Oftând adânc, Zhao i-a povestit călugărului: "Mi-e ruşine să spun că mi-am început afacerea folosind un cântar măsluit. Anul trecut m-am decis să devin o persoană mai bună şi am distrus acel cântar. Cu toate acestea, la scurt timp după ce am distrus cântarul, am început să mă confrunt cu o nenorocire după alta.

"Am pierdut trei fii în interval de şase luni, iar două dintre nurorile mele ne-au părăsit. Din fericire, cea de-a treia noră ne-a dăruit acest nepot. De ce aveam o familie fericită când îi înşelam pe alţii, dar când am decis să devin bun, toate aceste nenorociri au bătut la uşa noastră?"

Călugărul a râs după ce a ascultat povestea lui Zhao şi a răspuns: "Nu îţi imagina fel de fel de aberaţii. Cerul este de fapt corect faţă de noi. Fiul tău cel mai mare era reîncarnarea vânzătorului de bumbac care a murit din cauză că l-ai înşelat, iar cel de-al doilea fiul era reîncarnarea vânzătorului de plante medicinale.

"Cel de-al treilea fiu al tău s-a născut tot din cauza faptelor rele pe care le-ai acumulat - toţi cei trei fii au venit în această lume pentru a vă ruina pe tine şi familia ta, astfel încât să muriţi de foame la bătrâneţe. Cu toate acestea, în momentul în care te-ai hotărât să faci bine, zeii ţi-au arătat simpatia lor şi i-au luat pe cei trei fii ai tăi. Ai reuşit să scapi de soarta ta."

Auzind aceasta, Zhao s-a simţit ca şi cum s-ar fi trezit dintr-un vis. El i-a mulţumit călugărului pentru că i-a explicat situaţia şi l-a întrebat dacă nepotul său s-a născut din aceleaşi motive – pentru a-l face să plătească pentru faptele rele.

"Toate faptele rele au fost înlăturate prin cea mai recentă serie de nenorociri", a răspuns călugărul cu un zâmbet. "Acest nepot va aduce noroc şi fericire familiei tale. El va deveni faimos tocmai din cauza deciziei tale de a face ceva bun pentru alţii. Aceasta este recompensa pe care ai câştigat-o pentru că ai fost bun."

Zhao a fost foarte mulţumit şi a devenit şi mai hotărât să facă fapte bune pentru tot restul vieţii sale.

Această poveste ilustrează vechea zicală chineză: "Dacă o familie bună are necazuri, acest lucru ar putea fi din cauză că plăteşte pentru karma sau datoriile strămoşilor săi. Odată ce datoria a fost plătită, familia se va bucura de o viaţă fericită."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor