Ciuma din Madagascar continuă: 57 de morţi, 680 de contaminaţi

Rata de răspândire a epidemiei de ciumă din Madagascar este fără precedent, fiind înregistrate 57 de decese şi peste 680 de cazuri de infecţie.
Oamenii stau la coadă în centrul capitalei Madagascarului, Antananarivo, pentru a cumpăra măşti de protecţie împotriva infecţiilor şi medicamente împotriva ciumei. (Rijasolo/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
17.10.2017

Cele mai recente date referitoare la evoluţia epidemiei de ciumă din Madagascar au fost anunţate în 12 octombrie.

Aproximativ 329 dintre aceste cazuri şi 25 decese au fost înregistrate în capitala Madagascarului, Antananarivo.

Cazurile, raportate atât de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cât şi de Biroul Naţional pentru Managementul Riscurilor şi Dezastrelor (BNGRC) din Madagascar, includ cazuri probabile şi suspecte, precum şi cele care au fost confirmate prin teste de laborator.

În timp ce ţara este lovită în mod regulat de epidemii, cu aproximativ 400 de cazuri de ciumă în fiecare an, de această dată lucrurile sunt foarte diferite, avertizează experţii.

În acest an, oficialii din domeniul sănătăţii au raportat că infecţiile au început mult mai devreme ca de obicei şi au loc în zone noi, inclusiv aşezări urbane. De asemenea, oficialii au observat un număr neaşteptat de cazuri de ciumă pneumonică, care se transmite mult mai uşor de la persoană la persoană.

Dintre cele 684 de cazuri raportate până în 12 octombrie, 474 au fost de ciumă pneumonică, 156 ciumă bubonică şi 1 caz de ciumă septicemică. Alte 54 de cazuri nu au fost specificate, conform OMS.

Dintre cele 114 de districte ale Madagascarului, 35 au raportat cazuri de ciumă, incluzând cel puţin 10 oraşe. Ciuma este o afecţiune produsă de bacteria Yersinia pestis şi se transmite în mod tipic de la şobolani la oameni prin intermediul puricilor.

Simptomele includ dureri, ganglioni limfatici inflamaţi, febră, frisoane şi tuse.

Ciuma pneumonică este o formă mai virulentă, caracterizată printr-o infecţie severă la plămâni. Infecţia poate fi transmisă de la persoană la persoană pe cale aeriană: prin tuse sau strănut. Perioada de incubaţie este scurtă şi o persoană infectată ar putea muri într-un interval de 12 până la 24 de ore.

Ambele forme pot fi tratate cu antibiotice, astfel că detectarea cât mai rapidă a infecţiei este o prioritate.

Ocazional, pot exista cazuri de ciumă septicemică, unde infecţia s-a răspândit în fluxul sanguin al unei persoane şi poate cauza sângerări şi necroză a ţesuturilor, care capătă o culoare neagră.

Guvernul din Madagascar a mobilizat resurse pentru a dezinfecta şcolile şi alte locuri publice şi a lupta împotriva ţânţarilor şi rozătoarelor în vederea reducerii răspândirii infecţiei. De asemenea, oamenii au format cozi la farmaciile din capitală – unii purtând măşti pe faţă – pentru a obţine medicamente sau diverse forme de protecţie.

Pentru a reduce şi mai mult răspândirea bolii, şcolile publice sunt închise şi guvernul a interzis întâlnirile publice, potrivit declaraţiei Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor