OMS avertizează în legătură cu epidemia de ciumă bubonică din Madagascar

Bacteria care produce ciumă
Bacteria care produce ciumă (Wikipedia)

O epidemie mortală de ciumă bubonică şi pulmonară a făcut 33 de victime în Madagascar, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

OMS, care lucrează împreună cu Ministerul Sănătăţii din Madagascar, a confirmat că peste 231 de persoane sunt infectate cu ciumă – oficialii avertizând asupra riscului ridicat de epidemie.

Peste 50 de milioane de persoane au fost omorâte de „moartea neagră” în Europa în secolul 14, mulţi istorici fiind convinşi că o mare parte dintre ei au fost eliminaţi de ciumă.

Estul şi centrul insulei Madagascar sunt în special lovite de epidemie, guvernul cerând fonduri de urgenţă din partea OMS.

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că „riscul răspândirii la nivel naţional este ridicat... deoarece epidemia este prezentă în numeroase oraşe mari, iar acesta este doar stadiul iniţial al epidemiei”.

Ciuma omoară 30% până la 100% dintre persoanele infectate, iar transmiterea ciumei pulmonare se face pe calea aerului, astfel încât epidemia devine foarte greu de controlat.

Conform OMS, ciuma pulmonară este „cea mai mortală şi mai rapidă formă de ciumă”.

OMS a trimis peste 1,2 milioane de doze de antibiotice şi 15 milioane USD ca ajutor de urgenţă pentru a lupta împotriva epidemiei.

Guvernul din Madagascar a închis instituţiile publice, inclusiv şcolile şi universităţile, şi a trimis în zonele afectate echipe care stropesc clădirile pentru a goni rozătoarele şi insectele.

Ciuma se răspândeşte masiv cu ajutorul insectelor – în special a puricilor proveniţi de la rozătoare.

Adunările publice – inclusiv concerte şi evenimente sportive – sunt de asemenea interzise.

Persoanele infectate cu ciumă dezvoltă febră şi simptome asemănătoare cu cele ale răcelii, după o perioadă de incubaţie de trei până la şapte zile.

Simptomele tipice includ febră, frisoane, dureri ale corpului, slăbiciune, vărsături şi greaţă.