Cipru: Parlamentul a respins planul de salvare, băncile rămân în continuare închise

Cipru: Băncile rămân închise pe măsură ce liderii UE şi liderii ciprioţi se luptă pentru a salva ţara de la faliment.
Oamenii retrag bani de la un bancomat al băncii Laiki, din capitala cipriotă Nicosia (Yiannis Kourtoglou / AFP / GettyImages)
Valentin Schmid
20.03.2013

Cipru: Băncile rămân închise, în timp ce liderii UE şi liderii ciprioţi se luptă pentru a salva ţara de la faliment.

Niciunul dintre parlamentarii ciprioţi nu a votat în favoarea unui proiect de lege care ar asigura ţării un plan de salvare de la Uniunea Europeană (UE) pe 19 martie. Liderii trebuie să caute alte alternative pentru a preveni ca ţara să intre în nerespectarea obligaţiilor de plată şi ca sistemul său bancar să se prăbuşească.

Legea includea un impozit pe depozite respins de oameni şi de legislatori deopotrivă. "Spunem nu noilor obligaţiuni coloniale, nu subjugării, nu dezonoarei naţionale şi nu şantajului", a declarat preşedintele parlamentului Yiannakis Omirou în timpul dezbaterii dinaintea votului, conform AP.

AP relatează că politicienii vor discuta următorii paşi cu preşedintele pe 20 martie. UE a convenit iniţial să acorde Ciprului un împrumut de 13 miliarde de dolari pentru recapitalizarea sistemului bancar, care era de 5 ori mai mare decât PIB-ul pe 16 martie. Cu toate acestea, planul de salvare includea o clauză pentru confiscarea a 7,5 miliarde de dolari de la oricine are un depozit la o bancă cipriotă.

În ciuda unei modificări conform căreia titularii de depozite mai mici de 26.000 de dolari nu vor trebui să plătească, planul nu a fost aprobat de parlament, agravând situaţia dificilă deja existentă.

Pentru a preveni un aflux de cereri de retragere a banilor de către deponenţi, băncile au fost închise marţi, 19 martie, şi vor rămâne închise cel puţin până joi sau "atât timp cât avem nevoie pentru a ajunge la un acord", a declarat Nicolae Papadopoulos, preşedintele comisiei financiare parlamentare, pentru AP.

Acest lucru înseamnă că ATM-urile sunt acum singura modalitate prin care ciprioţii pot obţine bani pentru achiziţiile necesare, din moment ce serviciile de Internet banking sunt oprite de asemenea. În ciuda rapoartelor Cyprus Broadcasting Corporation că ATM-urile au fost "alimentate", o economie bazată doar pe bani cash nu poate dura mult timp.

Deşi va dura ceva vreme pentru a reveni la normal, Cipru are următoarele opţiuni pentru a rezolva impasul:

  • Să cedeze în faţa cererilor UE, riscând o reacţie politică severă în ţară;

  • Să impoziteze depozitele ruseşti de pe insulă cu 20-30 la sută, cum speculează Wall Street Journal;

  • Să iasă din zona euro, să intre în faliment şi să introducă o nouă monedă naţională devalorizată, după cum sugerează Daniel Hannan.

Niciuna dintre opţiunile de mai sus nu este fără efecte negative, dar se pare că vremea pentru alegeri uşoare a trecut de mult timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor