Ciprioţii obligă zona euro să revizuiască taxele asupra economiilor (revista presei spaniole)

Eurogrupul revine asupra deciziei taxării tuturor depozitelor în Cipru şi permite guvernului de la Nicosia să nu impoziteze economiile micilor depunători şi să garanteze depozitele mai mici de 100.000 de euro, după cum anunţă marţi cele mai importante cotidiene spaniole.
(photos.com)
Epoch Times România
19.03.2013

Eurogrupul revine asupra deciziei taxării tuturor depozitelor în Cipru şi permite guvernului de la Nicosia să nu impoziteze economiile micilor depunători şi să garanteze depozitele mai mici de 100.000 de euro, după cum anunţă marţi cele mai importante cotidiene spaniole.

UE se corectează şi cere Ciprului să-l salveze pe micul depunător, scrie cotidianul El Pais. Eurogrupul recomandă garantarea depozitelor sub 100.000 de euro, însă permite ca guvernul de la Nicosia să fie cel care decide în cele din urmă cât va suporta fiecare din greutatea planului de salvare financiară.

Cotidianul El Mundo titrează că UE propune ca Ciprul să ia numai de la bogaţi, recomandă un impozit progresiv, să nu fie taxate economiile mai mici de 100.000 de euro, însă menţine poziţia potrivit căreia Nicosia ar trebui să economisească 5,8 miliarde de euro în schimbul pachetului de asistenţă financiară.

Ciprul obligă zona euro să revizuiască taxele asupra economiilor, după cum apreciază situaţia cotidianul La Vanguardia. Guvernul de la Nicosia vrea să reducă impozitele impuse astfel micilor depunători, şi să crească în acelaşi timp taxele asupra marilor averi, însă prelungeşte până joi măsura închiderii băncilor, mai notează publicaţia citată.

UE atenuează impactul pachetului de asistenţă financiară asupra Ciprului, după cum anunţă cotidianul catalan El Periodico, care consideră că statele din zona euro au decis astfel eliminarea 'pedepsei' impuse micilor depunători.

Cotidianul ABC scrie de asemenea pe prima pagină a ediţiei tipărite de marţi că UE acceptă ca ciprioţii care au mai puţin de 100.000 de euro să nu plătească pentru aceste economii. Publicaţia citată semnalează de asemenea că reuniunea lui Merkel cu Hollande şi Barroso a fost eclipsată de criza cipriotă, iar fostul preşedinte al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, se declară îngrijorat de faptul 'că se prăbuşeşte încrederea, nu numai a băncilor, ci a cetăţenilor'. Cotidianul spaniol mai scrie în acelaşi timp despre întâlnirea dintre papa Francisc şi preşedintele argentinian, Cristina Kirchner. Cristina nu a fost la înălţime, consideră ABC, întrucât aceasta s-a referit la noul suveran pontif folosind numele de Jorge, a glumit cu faptul că l-a salutat cu un sărut şi i-a cerut să se implice în conflictul din Insulele Falkland (Malvine).

Cotidianul La Razon scrie tot despre reuniunea dintre preşedintele argentinian şi papa Francisc. Călătorie de lux ca să-l vadă pe papa al săracilor: Cristina Kirchner a lăsat avionul prezidenţial în Maroc şi de acolo a venit la Roma într-o aeronavă de lux, cheltuind 2.180 de euro pe zi pentru camerele închiriate într-un hotel exclusivist, arată publicaţia citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor