Ciorba de găină cu usturoi şi smântână - săţioasă şi extrem de gustoasă

Iată una dintre ciorbele româneşti tradiţionale clasice, foarte bogată şi săţioasă care servită la prânz poate înlocui cu succes felul doi. În Ardeal se mai numeşte şi ciorbă aită. În Moldova, este o variantă asemănătoare de ciorbă, numită ciorbă Rădăuţeană, în care orezul este înlocuit cu cartofi, iar la dresătura se mai adaugă o lingură de faină. Ambele variante sunt extrem de gustoase. Dreasă cu smântână sau iaurt gras şi acrită cu lămâie, borş sau oţet, această ciorbă de găină se serveşte cu ardei iute alături de o bucată de o bucată de pâine aburindă sau mămăliguţă.
Maria Matyiku
02.11.2013

Iată una dintre ciorbele româneşti tradiţionale clasice, foarte bogată şi săţioasă care servită la prânz poate înlocui cu succes felul doi. În Ardeal se mai numeşte şi ciorbă aită. În Moldova, este o variantă asemănătoare de ciorbă, numită ciorbă Rădăuţeană, în care orezul este înlocuit cu cartofi, iar la dresătura se mai adaugă o lingură de faină. Ambele variante sunt extrem de gustoase. Dreasă cu smântână sau iaurt gras şi acrită cu lămâie, borş sau oţet, această ciorbă de găină se serveşte cu ardei iute alături de o bucată de pâine aburindă sau mămăliguţă.

Ingrediente:

aripi, labe, gât, spinarea de la o găină
2-3 morcovi
1 rădăcină pătrunjel
1/2 rădăcină de ţelină
1/2 ardei gras
1 ceapă mică
4-5 linguri de orez
sucul de la o lămâie

4-5 căţei de usturoi
1 cutie de smântână sau iaurt
2 ouă
frunze de pătrunjel verde
sare, piper după gust

Mod de preparare:

Carnea de găină se curăţă şi se spală în apă rece, apoi se pune la fiert într-o oală cu 3-4 l de apă fierbinte în care s-au adăugat o lingură de sare. După ce începe să fiarbă, se reduce focul la mic şi se lasă să fiarbă cam o jumătate de oră. Cu o spatulă fină se îndepărtează spuma care se formează.

Între timp se curăţă zarzavaturile: ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina se spală, se curăţă, apoi se taie mărunt. Ardeiul se taie în cubuleţe mici, după care zarzavaturile se adaugă în oală.

După ce legumele au dat câteva clocote se adaugă orezul spălat.

După ce au fiert bine toate, iar carnea de desprinde de pe os, se pune usturoiul pisat, sare, piper şi zeama de lămâie după gust.

Se dă oala deoparte apoi se drege ciorba cu gălbenuşurile bătute bine cu iaurt sau smântână. La sfârşit, se presară pe deasupra pătrunjelul verde tăiat mărunt.

Se serveşte cu ardei iute şi/ sau mujdei de usturoi. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor