Cioloş: Atâta timp cât nu eradicăm corupţia, nu putem discuta despre eliminarea sărăciei

Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
18.10.2016
Se încarcă player-ul...

"Din punctul meu de vedere, sărăcia endemică este, în primul rând, rezultatul corupţiei, al modului în care folosim şi dirijăm resursele publice sau private atunci când ele sunt dirijate de autorităţi publice pentru a crea dezvoltare şi pentru a crea dezvoltare durabilă. Şi, când vorbesc de dezvoltare durabilă, nu mă gândesc neapărat la partea de mediu, ci la consistenţa măsurilor pe care le luăm", a afirmat marţi premierul Cioloş la o dezbatere pe tema pachetului anti-sărăcie.

De asemenea, premierul a mai opinat că pentru eradicarea sărăciei este nevoie şi de modificarea comportamentului cetăţenilor.

"Când spunem că vrem să eradicăm sărăcia, trebuie să ne gândim, în primul rând, şi la comportamentul nostru, la faptul că atâta vreme cât n-o să fim în măsură să trecem peste un comportament care favorizează corupţia, nu putem eradica nici sărăcia într-un mod structurat. Că atâta vreme cât nu ne gandim când vorbim de dezvoltare economica nu doar la creşterea PIB-ului dar şi la crearea de locuri de muncă durabile, nu putem eradică sărăcia. Că atâta vreme cât ne gândim doar la politici sociale care să le permită celor care trăiesc în sărăcie cronică să-şi ducă traiul de pe o zi pe alta, cu ajutoare sociale acordate aproape la licitaţie în perioada campaniei electorale - cine dă mai mult -, atâta vreme cât trăim cu impresia că doar prin politici sociale de asistat, să spun, putem rezolva probleme, deci atâta vreme cât trăim în această viziune nu putem vorbi de soluţii viabile. Sărăcia nu este o problema doar a categoriilor marginalizate din societate, ci a societăţii şi trebuie tratată ca un întreg." a afrimat premierul.

Reamintim că pachetul de măsuri anti-sărăcie lansat de Guvern ţinteşte toate categoriile de vârstă, dar se concentrează mai ales pe măsuri pentru copii, plecând de la modele de bună practică deja funcţionale, probate de organizaţii non-guvernamentale.

Pachetul cuprinde 47 de măsuri anti-sărăcie. În baza acestui pachet, numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie ar trebui să scadă cu cel puţin 580.000 persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor