Ciocniri violente în “jungla” din Calais. Migranţii aruncă cu pietre în poliţişti
alte articole
Înregistrările video postate luni pe reţelele sociale au arătat cum poliţiştii au folosit gaze lacrimogene în interiorul taberei, care a fost ridicată în oraşul nordic francez Calais cu mai puţin de un an în urmă. În tabără, numită şi “junglă”, au locuit migranţi ce sperau să ajungă în Marea Britanie prin Canalul Mânecii.
Un grup de aproximativ 150 de migranţi şi activişti au aruncat cu pietre asupra forţelor de ordine, după ce muncitorii au început să demonteze sute de adăposturi provizorii în secţiunea sudică a taberei.
Trei adăposturi improvizate au fost incendiate şi o persoană a fost arestată în timpul ciocnirilor.
Zeci de ofiţeri de poliţie au stat de pază, ţinând jurnaliştii şi voluntarii la distanţă, în timp ce muncitorii au demontat pe rând adăposturile, conform Deutsche Welle.
Şoc şi furie
Câţiva voluntari, care au petrecut luni de zile încercând să îmbunătăţească condiţiile de viaţă din aşa zisa “junglă”, au fost şocaţi de intervenţia în forţă a poliţiei.
“Nu am crezut că [evacuarea taberei] va avea loc în prezenţa unui număr atât de mare de poliţişti. Este foarte trist să vezi o irosire a eforturilor depuse de noi în ultimele luni”, a declarat Maya Konforti, de la organizaţia de caritate Auberge des Migrants, pentru agenţia de ştiri AFP.
Prefectul Fabienne Buccio, care a ordonat distrugerea taberei, a declarat că migranţii au beneficiat de timpul necesar pentru a-şi strânge bunurile, adăugând că multe dintre structuri fuseseră deja demolate.
Totuşi, imaginile video de luni arată că încă există semne de viaţă cotidiană în unele părţi ale taberei.
Se estimează că aproximativ 4.000 de persoane locuiesc în “junglă”, care s-a format anul trecut după ce mai multe tabere mai mici au fost distruse cu buldozerele.
Termen limită
Ordinul de eliberare a taberei dat de Buccio a fost confirmat de un judecător săptămâna trecută, după ce a fost contestat pe cale juridică.
Judecătorul a ordonat ca mai multe structuri din tabără să nu fie distruse, inclusiv biserici şi moschei, o şcoală şi câteva centre pentru asistenţă juridică şi medicală. Demolarea restului taberei se estimează că va dura câteva săptămâni.
Grupurile pentru drepturile omului au criticat acţiunea, susţinând că migranţilor le sunt oferite alternative limitate pentru găzduire, în ciuda unor asigurări venite din partea autorităţilor locale.
Totuşi, în apropierea “junglei”, a fost construit din containere de transport un centru de acomodare a migranţilor. Centrul poate găzdui 1.500 de persoane şi autorităţile au încurajat migranţii să depună cerere pentru azil în Franţa şi să se mute în alte părţi ale ţării unde există condiţii mai bune de cazare.
Istoric complicat
Calais a devenit un adăpost temporar pentru mii de migranţi – care fug de război şi sărăcie – de peste două decenii.
Câteva încercări de a-i dispersa au reuşit doar temporar, deoarece mulţi dintre ei s-au întors în cele din urmă în zona Calais. Ulterior, li s-au alăturat nou veniţi care au călătorit prin Europa pentru a ajunge pe coastă.
Sute de migranţi au ajuns în Marea Britanie ascunzându-se în camioane, care folosesc Eurotunelul sau feriboturile pentru deplasarea între cele două ţări.