UE avertizează Austria cu privire la cotele zilnice de migranţi

După ce Austria a anunţat că va limita numărul zilnic de migranţi pe care îi va primi pe teritoriul său, precum şi numărul solicitărilor de azil, preşedintele Comisiei Europene şi-a manifestat nemulţumirea, susţinând că s-ar putea ca aceste măsuri să fie ilegale.
Refugiaţi sosesc la un centru de înregistrare pentru solicitanţi de azil din Berlin.
Refugiaţi sosesc la un centru de înregistrare pentru solicitanţi de azil din Berlin. (Captură Foto)

Pe fondul tensiunilor provocate de criza refugiaţilor în sânul Uniunii Europene, noile limite impuse de Austria privind numărul de refugiaţi ce pot pătrunde pe teritoriul său au nemulţumit puternic UE.

În fiecare zi, începând de vineri, Austria va restricţiona la 80 noile solicitări pentru azil şi va permite doar unui număr de 3.200 de migranţi să îi tranziteze teritoriul – limite considerate ilegale de către critici.

“În ceea ce priveşte Austria, trebuie să spun că nu îmi place decizia şi punem sub semnul îndoielii dacă această decizie este în conformitate cu legislaţia europeană. Acest lucru este examinat pentru moment”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, reporterilor la Bruxelles, unde liderii UE s-au adunat pentru un summit- cheie.

Criza refugiaţilor – în care peste 1 milion de persoane au ajuns în Europa în 2015 – a generat diviziuni între statele membre UE, care se învinuiesc reciproc şi recurg tot mai mult la soluţii naţionale ad-hoc, în ciuda apelurile venite din partea Bruxelles-ului de prevenire a adoptării acestor măsuri.

Pentru a încerca să reducă presiunea, şefii departamentelor de poliţie din ţările aflate pe aşa-numita ''rută balcanică'' de migraţie, au căzut de acord să înregistreze în comun refugiaţii şi să organizeze transportul acestora direct spre Austria, arată Euronews.

De acum înainte, procesul de înregistrare va avea loc pentru migranţii noi care vin dinspre Grecia în Macedonia. Aceştia vor fi identificaţi, li se vor prelua datele biometrice şi se va determina dacă provin din ţări considerate periculoase, precum Siria, Irak sau Afganistan.

Acest proces, totuşi, nu le va acorda statut de solicitanţi de azil, un pas care va avea loc în Austria, Germania sau alte ţări în care migranţii ar dori să călătorească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe