Tsipras va bloca deciziile UE legate de refugiaţi dacă Grecia va fi lăsată singură în această criză

Tsipras a declarat că va bloca deciziile UE privind problema refugiaţilor dacă Grecia va fi nevoită să înfrunte pe cont propriu criza actuală. Remarcile sale vin într-un moment în care Austria şi statele din vestul Balcanilor au discutat despre intensificarea controalelor la frontiere
Premierul elen Alexis Tsipras.
Premierul elen Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat că va bloca toate deciziile la următorul summit UE pe tema imigraţiei dacă ţara sa va trebuisă gestioneze de una singură criza refugiaţilor.

Tsipras a avertizat că de acum înainte Grecia “nu va mai susţine acordurile” decât dacă toţi partenerii săi din UE sunt forţaţi să participe la programul de redistribuire a refugiaţilor.

“Grecia nu va accepta acorduri dacă nu se asigură o distribuire obligatorie a poverilor şi responsabilităţilor între ţările membre”, a adăugat el.

“Nu vom accepta să transformăm ţara într-un depozit permanent de suflete, în timp ce Europa continuă să funcţioneze ca şi cum nimic nu se întâmplă”, a declarat Tsipras miercuri Parlamentului elen.

Sute de afgani sunt în prezent blocaţi în Grecia după ce Macedonia a decis să îşi închidă graniţele în faţa refugiaţilor la începutul acestei săptămâni.

Tsipras a precizat că nu este corect ca partenerii UE să plaseze întreaga povară a crizei imigranţilor asupra Greciei, o ţară care deja suferă de pe urma unei crize economice, conform Deutsche Welle.

“Am făcut şi vom continua să facem tot ce putem pentru a oferi căldură, ajutor esenţial şi siguranţă oamenilor dezrădăcinaţi şi persecutaţi”, a declarat el, adăugând că Grecia nu va accepta o situaţie în care alte state membre UE fac doar ce doresc ele.

Comentariile premierul elen au loc în condiţiile în care Austria şi alte nouă ţări s-au întâlnit miercuri la o conferinţă a vestului Balcanilor, după ce fiecare a decis individual să restricţioneze fluxul de refugiaţi care pătrund pe teritoriile lor. Nici Grecia şi nici Germania nu au fost invitate la summit.

“Nu vom tolera faptul că anumite ţări vor construi garduri şi ziduri la graniţe, fără să accepte niciun refugiat”, a susţinut Tsipras, adăugând că ţara sa va cere o participare obligatorie a ţărilor UE la programul de redistribuire a refugiaţilor.

Tsipras a mai susţinut că se va întâlni cu lideri ai partidelor politice elene pentru a discuta despre gestionarea problemei generate de numărul mare de imigranţi şi refugiaţi blocaţi în Grecia. Liderii UE se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta planurile pentru rezolvarea crizei.

În plus, premierul elen a discutat miercuri şi cu Angela Merkel şi cei doi au căzut de acord asupra unei intensificări a eforturilor de suprimare a traficanţilor de persoane în Marea Egee cu scopul de a reduce numărul de imigranţilor ce ajung în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe