Ciocniri violente în Gaza înaintea deschiderii oficiale a ambasadei SUA în Ierusalim
alte articole
Noi conflicte au izbucnit luni între soldaţi israelieni şi manifestanţi palestinieni la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel, ca urmare a faptului că SUA îşi mută astăzi ambasada din Tel Aviv în Ierusalim.
Ministerul Sănătăţii din Gaza a afirmat că cel puţin 58 de palestinieni au fost împuşcaţi mortal de armata israeliană, inclusiv un băiat de 14 ani, potrivit Deutsche Welle.
Surse controversate au susţinut că numărul manifestanţilor palestinieni răniţi este cuprins între 227 şi 500. Ministerul din Gaza a precizat că 200 de răniţi sunt victime ca urmare a utilizării muniţiei reale. Ulterior, numărul răniţilor a fost ridicat la peste 1.200.
Armata israeliană a menţionat într-o declaraţie că forţele sale “răspund cu mijloace de dispersare a manifestanţilor şi cu focuri de armă, şi operează în conformitate cu procedurile standard”.
Aproximativ 40.000 de palestinieni s-au adunat în 10 puncte diferite de-a lungul frontierei dintre Gaza şi Israel pentru a protesta împotriva mutării ambasadei americane în Ierusalim.
Ceremonia de inaugurare va avea loc în jurul orei locale 16.
Decizia SUA de a-şi muta ambasada din Tel Aviv în Ierusalim i-a înfuriat pe palestinieni, care doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat.
Inaugurarea de luni are loc, de asemenea, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a creării Israelului.
Deşi preşedintele american Donald Trump nu va participa la ceremonie, el i-a trimis pe ginerele său Jared Kushner şi pe fiica Ivanka să participe la deschiderea ambasadei.
Rapoartele media susţin că securitatea a fost înăsprită în Ierusalim.
În plus, Israelul a dublat numărul soldaţilor săi de-a lungul frontierei cu Gaza, pregătindu-se pentru o potenţială confruntare sângeroasă cu manifestanţii. Armata israeliană şi-a exprimat temerile că militanţii Hamas vor încercasă ia cu asalt gardul de frontieră pentru a protesta împotriva mutării ambasadei americane.
Rapoarte din Fâşia Gaza au precizat că moscheele şi-au folosit difuzoarele pentru a cere palestinienilor să se alăture aşa-numitului “Mare Marş al Reîntoarcerii”.
Proteste în masă, cerute de grupul militant Hamas care guvernează Fâşia Gaza, au avut loc în fiecare zi de vineri începând cu 30 martie la graniţa dintre Gaza şi Israel, şi manifestanţii, inclusiv refugiaţi palestinieni şi descendenţi ai lor, cer respectarea “dreptului de a se întoarce” şi denunţă blocada israeliană asupra Fâşiei. Potrivit rapoartelor, soldaţii israelieni au ucis în timpul protestelor aproximativ 67 de palestinieni şi au rănit peste 1.800, fiind citaţi oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii.
De asemenea, acţiunile de protest sunt planificate să se încheie în data de 15 mai – la o zi după deschiderea oficială a ambasadei americane în Ierusalim – când palestinienii vor comemora Nakba, sau “catastrofa”, când peste 700.000 de palestinieni şi-au părăsit locuinţele sau au fost alungaţi în timpul războiului care a dus la crearea statului Israel în 1948.
Răspunsul Israelului la campania de proteste a atras un val puternic de critici internaţionale. Guvernul din Tel Aviv a apărat utilizarea muniţiei reale, susţinând că doreşte să împiedice distrugerea gardului de frontieră şi să nu permită palestinienilor să treacă de el.