SUA îşi va deschide luni ambasada în Ierusalim

SUA îşi va transfera luni, în mod oficial, ambasada din Tel Aviv în Ierusalim, o decizie care a provocat bucurie în Israel şi nemulţumiri palestinienilor, a unor aliaţi SUA şi multor altor ţări ale lumii.
Preşedintele  american Donald Trump (dr) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu  discută în Biroul Oval al Casei Albe, Washington  D.C., 5 martie 2018.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu discută în Biroul Oval al Casei Albe, Washington D.C., 5 martie 2018. (Olivier Douliery-Pool/Getty Images)

O delegaţie de oficiali ai Casei Albe şi ai Israelului vor participa luni după amiază la ceremonia de inaugurare a ambasadei Statelor Unite în Ierusalim, în timp ce un număr mare de palestinieni este posibil să protesteze de-a lungul graniţei dintre Fâşia Gaza şi Israel şi în alte locuri, potrivit RFE/RL.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat la începutul acestui an că ţara sa recunoaşte Ierusalimul divizat drept capitală a Israelului, modificând o politică veche de câteva decenii a Washingtonului.

Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitală a viitorului lor stat. Israelul a anexat Ierusalimul de Est şi a declarat întregul oraş drept capitală a sa, însă mişcarea nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională.

Decizia lui Trump a declanşat proteste, iar 128 de ţări au condamnat-o în cadrul unui vot în Adunarea Generală a ONU.

Consulatul actual american din Ierusalim va fi folosit provizoriu pe post de ambasadă, până când va fi construită o nouă clădire în acest oraş.

Aproximativ 1.000 de ofiţeri de poliţie vor fi staţionaţi în jurul ambasadei şi în cartierele învecinate pentru ceremonia de inaugurare, au precizat oficiali.

Acţiunea coincide cu celebrarea Zilei Ierusalimului, un eveniment anual care marchează “reunificarea” oraşului după Războiul de Şase Zile din 1967.

De asemenea, în 14 mai se sărbătoreşte cea de-a 70-a aniversare a înfiinţării Israelului.

Deschiderea ambasadei coincide cu noi tensiuni între Israel şi Iran care s-ar putea transforma într-un conflict total. Atenţia va fi plasată de asemenea pe frontiera dintre Gaza şi Israel, unde organizatorii palestinieni ai aşa-zisului Mare Marş al Reîntoarcerii plănuiesc să desfăşoare un protest paşnic luni. Începând cu luna martie, în fiecare zi de vineri au avut loc proteste împotriva ocupaţiei israeliene. În ultimele săptămâni, peste 45 de palestinieni au fost ucişi şi alte câteva sute au fost răniţi, în principal de focul lunetiştilor israelieni.

Acţiunile de protest ale palestinienilor sunt planificate să se încheie în data de 15 mai, când aceştia vor comemora Nakba, sau “catastrofa”, când peste 700.000 de palestinieni şi-au părăsit locuinţele sau au fost alungaţi în timpul războiului care a dus la crearea statului Israel în 1948.