Israelul lansează în Siria “cel mai amplu atac din ultimii ani”

Avioane de luptă israeliene. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.05.2018

Armata israeliană a fost implicată într-un schimb de rachete cu forţele siriene şi iraniene, “duelul” sfâşindu-se în primele ore ale zilei de joi, potrivit site-ului Zero Hedge. Conform unor analişti, incidentul reprezintă “cea mai directă confruntare dintre Israel şi Iran în ultimii ani”.

Incidentul a avut loc la câteva zile după ce Israelul a chemat soldaţi în rezervă în disputata regiune de frontieră Înălţimile Golan.

De asemenea, acesta a avut loc la mai puţin de două zile după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că retrage SUA din acordul nuclear iranian. Trump a afirmat marţi că SUA va reimpune sancţiunile economice asupra Iranului care au fost ridicate după semnarea acordului nuclear în 2015.

Conform mass mediei siriene, aproximativ 28 de avioane de luptă israeliene au lansat aproximativ 60 de rachete aer-sol asupra Siriei în timpul evenimentelor. Parlamentarii iranieni au negat afirmaţiile Tel Aviv-ului că forţele iraniene din Siria au provocat Israelul prin atacarea poziţiilor sale din Înălţimile Golan.

Israelul a mai lansat aproximativ 10 rachete sol-sol, care au lovit ţinte militare în apropierea Damascului şi în sudul Siriei, potrivit armatei ruseşti.

Între timp, Forţele de Apărare Israeliene au precizat că sistemul de apărare israelian Domul de Fier a interceptat 20 de rachete lansate asupra unor ţinte din Israel de către forţele siriene şi forţele iraniene care au baza în Siria.

În timp ce Israelul indică în direcţia Iranului, acesta a negat orice implicare.

Mohammad Javad Jamali Nobandegani, membru al comisiei pentru politică externă şi securitate naţională în Parlamentul iranian, a declarat că acuzaţia israelienilor este o “minciună”, adăugând că istoria Israelului de a lansa atacuri neprovocate în Siria este bine documentată.

“Iranul nu are o bază militară în Siria”, a adăugat Nobandegani.

Oficiali israeli au afirmat că loviturile aeriene au afectat infrastructura iraniană din Siria, potrivit CNN.

“Israelul a lovit aproape întreaga infrastructură a Iranului în Siria. Dacă va ploua în Israel, va avea loc un potop biblic de cealaltă parte”, a declarat joi dimineaţa ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman.

Acum, şirul evenimentelor a devenit mai clar: miercuri noaptea, televiziunea siriană de stat SANA a anunţat că Israelul a lansat câteva rachete asupra oraşului Baath din Quneitra. Nu au fost raportate victime.

La puţin timp după aceea, mass media de stat siriană a precizat că, în timp ce zeci de rachete israeliene “ostile” au fost interceptate în spaţiul aerian sirian, cel puţin alte două rachete au lovit un depozit de muniţii şi au distrus o unitate de radar.

Israelul şi Iranul au desfăşurat ceea ce New York Times numeşte un “război în umbră” în Siria timp de câteva luni, în condiţiile în care Tel Aviv-ul a lansat zeci de lovituri aeriene, unele dintre ele provocând victime în rândul soldaţilor sirieni şi iranieni.

Pagubele provocate armatei siriene şi infrastructurii civile de către salva de rachete israeliene sunt încă în evaluare.

Incidentul armat din noaptea de miercuri spre joi marchează primul caz în care forţele militare siriene atacă în mod direct armata israeliană, conform Tel Aviv-ului. În acelaşi timp, presa rusă a descris raidul aerian israelian ca fiind unul dintre “cele mai ample atacuri din ultimii ani”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut Israelului şi Statelor Unite să evite actele care ar putea duce la amplificarea conflictului.

În plus, adjunctul ministrului rus de Externe, Mihail Bogdanov, a denunţat schimbul de rachete ca fiind periculos, precizând că incidentul va obstrucţiona soluţionarea politică a conflictului sirian.

“Agravarea recentă [a tensiunilor] dintre Israel şi Iran, şi schimbul de lovituri, sunt periculoase deoarece distrag atenţia de la lupta împotriva Statului Islamic, împotriva teroriştilor, şi subminează soluţionarea politică a situaţiei din Siria”, a precizat Bogdanov, potrivit RIA Novosti.

Preşedintele rus Vladimir Putin – care s-a întâlnit miercuri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Moscova – a făcut apel la cumpătare din partea Israelului, care a anunţat Rusia înaintea lansării atacului său cu rachete.

“Situaţia, din păcate, este foarte acută. Sper că vom putea nu numai să discutăm cu voi, dar de asemenea să căutăm soluţii care vor relaxa situaţia”, a precizat liderul de la Kremlin.

În timp ce unii observatori, inclusiv secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au avertizat că tensiunile dintre Israel şi Iran ar putea duce la izbucnirea unui nou război mondial, preşedintele sirian Bashar al-Assad a minimalizat aceste avertizări într-un interviu cu ziarul elen Kathimerini, care a fost publicat joi.

În interviu, Assad a afirmat că temerile privind izbucnirea celui de-al treilea război mondial în Siria sunt deplasate, în ciuda amplificării tensiunilor regionale.

Assad a declarat publicaţiei că “o conducere înţeleaptă a Rusiei” va împiedica un astfel de eveniment, descriind conflictul actual ca “ceva care este mai mult decât un război rece, dar mai puţin decât un război total”. De asemenea, liderul sirian a criticat SUA, susţinând că ruşii “ştiu că agenda Statelor Unite este aceea de a crea un conflict”.

În prezent, nu este clar dacă Israelul sau Iranul vor amplifica conflictul sau dacă loviturile aeriene reciproce vor fi suspendate. Agenţia siriană de ştiri de stat SANA a precizat că loviturile cu rachete marchează “începutul unei noi faze a agresiunii israeliene împotriva Siriei”.

Regiunea Înălţimile Golan este în mare parte ocupată de israelieni, fiind luat de la sirieni în timpul Războiului de Şase Zile din 1967.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor