Cine este Chevron, gigantul cu care se luptă ţăranii din Vaslui

Demonstraţii în Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist, 22 martie 2012
Demonstraţii în Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist, 22 martie 2012 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Chevron (sau ChevronTexaco) este una dintre cele mai mari companii americane şi unul dintre cei mai mari producători şi distribuitori de produse petroliere din lume. În anul 2008, compania era prezentă în 100 de ţări şi avea 66.000 angajaţi.

În 2010, compania a început să facă explorări şi în România pentru a găsi argilite. În anul respectiv, Chevron a primit licenţe pentru trei blocuri pe uscat situate în regiunea Constanţa din sud-estul României. În martie 2012, Chevron a obţinut concesiuni pentru aceste perimetre pe care le deţine şi le operează. În februarie 2011, Chevron a achiziţionat şi concesiunea EV-2 din Bârlad, pe care o deţine şi operează.

Chevron România deţine în momentul de faţă patru certificate de urbanism în judeţul Vaslui pentru explorarea solului în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist, două obţinute la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an împreună cu cel de la Siliştea şi unul în urmă cu două luni. Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare.

Forajul de la Siliştea se execută în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM şi Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotărârea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul V-2 Bârlad către SC Chevron România Exploration and Production SRL.

Astfel, americanii de la Chevron încep construirea unei sonde de explorare a gazelor de şist la Pungeşti, judeţul Vaslui, după ce au obţinut toate avizele şi autorizaţiile necesare.

“Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare folosind tehnologii convenţionale. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm”, se arată într-un comunicat al Chevron.

Costul lucrărilor de explorare se ridică la trei milioane de lei, însă Consiliul Judeţean Vaslui nu a întocmit niciun studiu de impact, pentru a afla ce câştigă comunitatea locală din această investiţie. Mai mult, reprezentanţii instituţiei minimalizează opoziţia comunităţii locale, în ciuda protestelor şi deciziilor luate de consiliile locale.

Localnicii contestă procedura care va fi folosită pentru exploatarea gazelor de şist, fracturarea hidraulică, despre care spun că prezintă risc de explozii, deflagraţii, seisme, poluarea naturii.

Rădăcinile companiei se regăsesc în descoperirea în 1879 a unui zăcământ de petrol în Pico Canyon, la nord de oraşul Los Angeles, care a dus la formarea companiei Pacific Coast Oil Co.. Mai târziu, compania va deveni Standard Oil Co. şi ulterior, Chevron. Redenumirea în Chevron a fost făcută odată cu achiziţia companiei Gulf Oil Corp., în anul 1974. Fuziunea cu Gulf Oil Corp. a fost, la acel moment, cea mai mare fuziune din istoria Statelor Unite.

Chevron este unul dintre liderii mondiali ai companiilor energetice integrate, având sucursale care îşi desfăşoară activitatea în toată lumea. La finele anului 2011, Chevron avea o capacitate globală de rafinare de aproape 2 milioane de barili de ţiţei pe zi şi o reţea de comercializare formată din aproximativ 17.800 de unităţi deţinute sub mărcile Chevron, Texaco, sau Caltex. De asemenea, Chevron a investit în 13 centrale care generează energie electrică în Statele Unite ale Americii şi în Asia.

Chevron este un producător major de energie în Europa încă din anii ‘60, producând în prezent aproximativ 139.000 de barili de petrol echivalent (petrol şi gaze naturale), cantitate provenită în special din zăcăminte din Marea Nordului, aparţinând Marii Britanii, Danemarcei, Olandei şi Norvegiei, se arată pe site-ul companiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie