CIA a menţinut o ”închisoare neagră” în Diego Garcia cu ”cooperarea totală” a guvernului britanic

(youtube.)
P. P.
11.04.2014

Guvernul britanic a permis Agenţiei americane Centrale de Informaţii (CIA) să folosească ”închisoarea neagră” de pe insula Diego Garcia pentru a reţine suspecţii organizaţiei Al-Qaeda, conform dosarului investigat de senatul SUA cu privire la abuzurile şi torturile comise de CIA.

Raportul, bazat pe investigaţia senatului cu privire la torturile şi răpirile comise de CIA în urma incidentului în 11 septembrie, contrazice guvernul britanic, care a negat timp de mai mulţi ani că a permis Statelor Unite să folosească Diego Garcia în programul său ”extrădare extraordinară”.

Insula Diego Garcia era folosită pentru păstrarea unor deţinuţi cu ”valoare mare” iar asta s-a petrecut în ”cooperare totală” cu guvernul britanic, transmite Al-Jazeera America, citând oficialii SUA care au investigat raportul senatului.

În urma dezvăluirilor, ministrul britanic de Externe, William Hague, a fost asaltat de cererile avocaţilor britanici şi internaţionali care au reprezentat victimele programelor de ”extrădare extraordinare” întreprinse de CIA.

”Trebuie să ştim imediat dacă miniştrii au înşelat parlamentul cu privire la torturile CIA de pe teritoriul britanic”, a declarat Cori Crider, directorul strategic al Reprieve.

”Dacă CIA a menţinut o puşcărie neagră pe Diego Garcia, atunci o serie de comunicate oficiale, ale guvernului trecut şi celui actual, erau complet false. Erau miniştrii adormiţi la cârmă? Sau, aşa cum sugera raportul, am fost minţiţi în toţi aceşti ani?” a adăugat Crider.

Detaliile vor putea fi confirmate în câteva săptămâni, după ce senatul american va declasifica o analiză de 500 de pagini cu privire la programele de tortură şi răpiri întreprinse de CIA pe o perioadă de trei ani de zile.

Raportul a fost compus în urma analizelor asupra a peste 6 milioane de documente clasificate şi a întâmpinat multe obstacole din partea CIA până ce a fost redactat.

Conform informaţiilor oferite de sursele din securitate, The Daily Telegraph a sugerat că fostul premier Tony Blair şi miniştrii guvernului său erau informaţi în detaliu cu privire la ”fiecare pas” al programului de extrădare operat de CIA.

Rolul avut de către Diego Garcia în cadrul programului CIA a fost contestat de avocaţii internaţionali încă din 2006. În 2011, scandalul a ieşit din nou la suprafaţă când au fost descoperite mai multe documentele secrete ale CIA în Libia. Acestea arătau că insula este folosită de CIA în lupta cu liderul islamist libian Abdel-Hakim Belhadj şi soţia acestuia.

Chiar dacă au existat mai multe documente care incriminau guvernul britanic de cooperare cu CIA şi în 2012, oficialii celor două ţări au negat acuzaţiile cu vehemenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor