Conflict deschis între CIA şi Senat: serviciile ar fi ascuns şi manipulat informaţiile cu privire la mai multe abuzuri

Directorul naţional pentru Informaţii din SUA, James Clapper.
Directorul naţional pentru Informaţii din SUA, James Clapper. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) ar fi ascuns şi manipulat mai multe informaţii cu privire la metodele de tortură şi interogare şi la acţiunile de „combatere a terorismului”, ce au fost utilizate în timpul mandantului lui George W. Bush, conform unui raport al Comisiei pentru Serviciile de Informaţii a Senatului de la Washington, a notat mediafax.

Potrivit raportului menţionat, CIA ar fi ascuns şi manipulat mai multe fapte, precum brutalitatea metodelor sale şi interogarea abuzivă a deţinuţilor. Raportul de 6.300 de pagini, ce conţine informaţii cu privire la activităţile CIA pe timpul mandatului lui Bush este deocamdată confidenţial, dar Comisia pentru Serviciile de Informaţii din Senat intenţionează să supună votului o cerere de declasificare parţială a acestuia.

Pe lângă metodele de interogare abuzive şi reţinerea nejustificată a unor deţinuţi, CIA s-ar mai fi folosit de pretexte precum „combaterea terorismului” pentru a-şi avansa şi alte agende.

De asemenea, informaţiile relevante cu privire la Al-Qaeda, „printre care şi cele care au condus la operaţiunea împotriva lui Osama bin Laden în 2011", nu au fost obţinute prin metodele CIA, a notat Washington Post.

Raportul conţine declaraţiile mai multor persoane deţinute de CIA în timpul „războiului împotriva terorismului” propagat de administraţia Bush. Agenţii instituţiei de securitate ar fi distrus în repetate rânduri materialele compilate virtual de către membrii Comisiei de Informaţii.

Serviciile de informaţii americane, printre care şi NSA, se află într-un conflict deschis cu Congresul Statelor Unite. CIA şi NSA au inclus politicienii de la Washington în programele de supraveghere derulate, ceea ce a stârnit mai multe represalii din partea membrilor Congresului.

„Vor cădea capete, iar lumea se va duce la închisoare dacă e adevărat. Dacă este aşa, ramura legislativă va declara război CIA-ului”, a declarat senatorul Lindsay Graham.