Chişinău: CSJ a respins definitiv referendumul republican dorit de popor
alte articole
Magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie au examinat vineri, 22 aprilie, recursul Comisiei Electorale Centrale faţă de decizia Curţii de Apel Chişinău. În urma şedinţei de judecată care a avut loc în lipsa părţilor, pe motiv că ar fi o şedinţă închisă, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a admis recursul Comisiei Electorale Centrale şi a casat decizia Curţii de Apel, respingând astfel iniţiativa de organizare a referendumului republican pentru modificarea Constituţiei.
Potrivit site-ului CSJ, cauza a fost examinată de un complet din care fac parte preşedintele Curţii, Mihai Poalelungi, preşedintele şedinţei, Tatiana Vieru şi judecătorii Valentina Clevadî, Oleg Sternioală, Tamara Chişca-Doneva, Iurie Bejenaru. Astfel, decizia emisă de judecătoarea Domnica Manole, de la Curtea de Apel Chişinău a fost casată în favoarea Comisiei Electorale Centrale.
Precizăm că la 30 martie, membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), cu mandatele expirate şi iligibile au anulat peste 405.000 de semnături în vederea organizării unui referendum republican privind modificarea Constituţiei RM. Preşedintele CEC, Iurie Ciocan a invocat faptul că nu ar fi fost respectate condiţiile privind numărul minim de semnături pe unitate administrativ-teritorială.
Ulterior, câţiva membri ai grupului de iniţiativă s-au adresat Curţii de Apel care, la 14 aprilie, a anulat decizia Comisiei Electorale Centrale din 30 martie curent. Aşa cum au anunţat imediat după decizia Curţii de Apel, reprezentanţii CEC au depus un recurs la CSJ care le-a dat câştig de cauză.
Decizia de vineri a Curţii Supreme de Justiţie este considerată de liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase drept o faptă penală care va putea fi investigată doar de o procuratură eliberată din captivitate.
„O faptă penală fără precedent s-a produs astăzi la Curtea Supremă de Justiţie. Instinctele banditeşti ale comanditarului au contat mai mult decât Legea Supremă şi voinţa populară. 400 de mii de semnături date în sprijinul eliberării ţării din captivitate au fost aruncate la coşul oligarhiei criminale.
Decizia CSJ este dictată de interese politice şi mafiotice. Aceasta va constitui obiectul unei investigaţii penale, ce se va iniţia de către o procuratură eliberată din captivitate. Noi continuăm lupta. Ne apărăm Ţara, Constituţia şi Demnitatea. Pe 24 aprilie 2016 vom ieşi la Marele Protest, în PMAN”, a declarat Andrei Năstase pentru Epoch Times România.