Reporteri Fără Frontiere: libertatea globală a presei în declin

La nivel global a avut loc o deteriorare clară a libertăţii mass mediei, conform unei organizaţii care monitorizează libertatea presei.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
21.04.2016

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere (Reporters Sans Frontières) a declarat miercuri că libertatea presei a experimentat în 2015 un“declin profund şi tulburător”, în condiţiile în care războiul, crima organizată şi corupţia, printre altele, au dus la o restricţionare şi suprimare a libertăţii de exprimare.

Conform Indicelui Presei Mondiale (World Press Index) – care clasifică 180 de ţări pe baza unor elemente precum independenţa mass mediei, autocenzură, aplicarea legii şi transparenţă – fiecare regiune a lumii a înregistrat un declin major.

America Latină, în special, a înregistrat căderi în 2015, în condiţiile în care ţări precum Venezuela şi Ecuador suferă de pe urma “violenţei instituţionalizate”, şi în contextul în care jurnaliştii din Honduras, Columbia şi Brazilia sunt sufocaţi de crime, impunitate şi corupţie.

“O nouă eră a propagandei”

“Intrăm într-o nouă eră a propagandei unde noile tehnologii permit difuzarea propriilor comunicate, informaţii la costuri reduse”, a declarat Christophe Deloire de la Reporteri Fără Frontiere pentru agenţia de ştiri AFP. “De cealaltă parte, jurnaliştii sunt cei care stau în calea” difuzării propriilor informaţii de către guverne şi companii.

Siria, care timp de 5 ani este zguduită de un război sângeros continuu, s-a aflat printre cele mai slab clasate ţări de pe listă, dar Reporteri Fără Frontiere a notat că jurnaliştii din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, în general, au devenit victime ale terorismului şi violenţei.

În Asia de est, între timp, democraţii precum Japonia şi Coreea de Sud au înregistrat un declin semnificativ în privinţa libertăţii presei, în timp ce Partidul Comunist Chinez a fost acuzat că a dus “represiunea mass mediei la noi cote înalte”.

Pe lângă construirea unui Mare Firewall pentru a monitoriza şi controla blogurile şi reţelele sociale, regimul comunist chinez exercită un control total asupra majorităţii organismelor media din China. Jurnalişti independenţi precum Gao Yu sunt deseori hărţuiţi şi arestaţi. “Lansarea de critici neautorizate” este una dintre numeroasele interdicţii la care sunt supuşi jurnaliştii chinezi.

Europa are cea mai liberă presă, conform raportului, dar ţări precum Polonia şi Ungaria au obţinut punctaje destul de slabe pe scara indicelui datorită eforturilor guvernamentale de a suprima vocea opoziţiei.

“Politizarea excesivă a mediei, mecanismele de finanţare corupte, politicile editoriale subordonate intereselor patronatului şi infiltrarea de presupuşi agenţi ai serviciilor secrete au avut ca impact transformarea media în instrumente de propagandă politică, lucru vizibil mai ales în anii electorali, inclusiv în 2014”, a susţinut organizaţia pe website-ul său oficial.

Conform indicelui, România s-a situat pe locul 52 anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor