Preşedintele polonez dă undă verde creării unei forţe militare comune cu Lituania şi Ucraina

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski.
Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski. (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski a aprobat oficial crearea unei brigăzi militare comune cu Lituania şi Ucraina, a raportat agenţia de ştiri TASS.

Rezoluţia semnată luni de Komorowski va intra în vigoare la două săptămâni după publicarea acesteia, a confirmat biroul liderului polonez.

Unitatea comună, care va fi formată din 4.500 de soldaţi, va deveni complet operaţională până în 2017. Primele exerciţii comune ale brigăzii vor fi programate pentru toamna acestui an, susţine Agenţia de ştiri Novinite.

Discuţiile despre crearea unei forţe comune formate din soldaţi din Ucraina, Polonia şi Lituania – ultimele două fiind membre atât ale UE cât şi alte NATO – au avut loc încă din 2007. Miniştrii apărării din cele trei ţări au semnat în septembrie 2014 un acord pentru crearea unei forţe de mărimea unei brigăzi, ca răspuns la criza din estul Ucrainei.

UE şi SUA acuză Moscova că furnizează arme şi luptători către separatiştii pro-ruşi care se luptă cu trupele ucrainene în estul Ucrainei, într-un conflict în care au murit peste 6.100 de oameni de la declanşarea sa în aprilie 2014. Kremlinul a negat aceste acuzaţii în repetate rânduri.

Brigada comună va fi formată ca o parte a trupelor de luptă ale Uniunii Europene şi va participa la operaţiunile NATO, ONU şi UE.

Komorowski a semnat rezoluţia la doar o zi după ce a declarat că Parada organizată de Ziua Victoriei la Moscova în 9 mai va fi o “demonstraţie de forţă” şi un exemplu al unei “lumi instabile”.

“Curând, în 9 mai, Piaţa Roşie din Moscova se va transforma din nou într-o piaţă înarmată. Îşi vor arăta muşchii aceleaşi divizii care au atacat recent vecina Ucraina sub ochii întregii lumi”, l-a citat agenţia poloneză de ştiri PAP pe preşedintele Komorowski afirmând duminică în timpul celebrării Zilei Constituţiei la Varşovia.

Comentariile liderului polonez au declanşat un răspuns dur din partea oficialilor ruşi.

Făcând o astfel de declaraţie, autorităţile poloneze îşi reafirmă angajamentul pentru o retorică ostilă faţă de Rusia, a declarat Andrei Klişas, preşedintele Comisiei juridice din cadrul Consiliului Federaţiei Ruse, conform Agenţiei de ştiri RIA Novosti.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe