Regimul chinez le interzice reporterilor să citeze presa străină

O femeie din China citeşte despre moartea fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher din ziua precedentă, la 9 aprilie 2013. Partidul comunist a interzis acum utilizarea de rapoarte străine de către mass-media de pe continent.
O femeie din China citeşte despre moartea fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher din ziua precedentă, la 9 aprilie 2013. Partidul comunist a interzis acum utilizarea de rapoarte străine de către mass-media de pe continent. (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Beijing-ul a înăsprit controlul asupra mass-media de pe continent cu o nouă directivă care interzice utilizarea "fără permisiune" a informaţiilor din jurnalele de ştiri de peste hotare.

Administraţia Generală a Presei, Publicaţiilor, Radio, Filmelor şi Televiziunii - biroul însărcinat cu reglementarea în domeniul mass-media - a anunţat decizia miercuri. Oficiul a pretins că vrea să "consolideze managementul" şi să oprească "răspândirea de informaţii dăunătoare". Interdicţia se aplică şi persoanelor fizice autorizate, ONG-urilor şi organizaţiilor comerciale.

Această mişcare a coincis cu vestea că The New York Times tocmai a câştigat un premiu Pulitzer pentru raportul din octombrie 2012 privind averea ascunsă a ex-premierului Wen Jiabao şi a familiei sale.

Grupul care militează pentru libertatea presei, Reporteri Fără Frontiere (RFF) a condamnat decizia, numind-o "draconică" şi a adăugat că cenzura Partidului Comunist a crescut constant de la cel de-al XVIII-lea Congres din luna noiembrie a anului trecut, când a fost aleasă noua conducere.

"Cenzorii au avut în vedere mass-media străină încă de când au publicat dezvăluiri jenante despre liderii Chinei", se arată în raport. "Regimul încearcă să prevină mass-media chineză să repete astfel de revelaţii".

Raportul a adăugat că mass-media străină joacă un rol-cheie în informarea comunităţii internaţionale despre evenimentele din China, precum şi a publicului chinez, pe care a descris-o ca fiind o "victimă a cenzurări tot mai mari a presei locale din partea guvernului".

Cu toate acestea, utilizarea înfloritoare a internetului în China, spre exemplu prin intermediul microblogurilor Sina Weibo, face cenzura practic imposibilă.

"Iniţiativa pare sortită eşecului în era Weibo şi a reţelelor sociale, unde informaţiile şi revelaţiile de la mass-media străină circulă cu viteza luminii", a declarat raportul RFF. "Dar ar putea fi folosită pentru a justifica noile acte de cenzură şi, prin urmare, ar putea avea un impact asupra mass-mediei chineze, care citează adesea rapoarte ale agenţiilor internaţionale de ştiri".

Jurnalistul din Beijing Gao Yu, de două ori câştigătoare a premiului Curajului în Jurnalism şi fost redactor-şef adjunct al Săptămânalului Economic, a declarat pentru Sound of Hope Radio Network că internetul a rupt restricţiile cenzurii Partidului Comunist, iar mişcarea este o dovadă în plus a crizei din administraţie.

"Ştirile despre scandalurile în care sunt implicaţi oficiali comunişti, despre dezastre naturale şi miniere pot fi răspândite în întreaga lume în câteva minute sau secunde", a declarat Gao.

"De ani de zile propaganda de spălare a creierului a mass-mediei din China a distrus moralitatea poporului chinez. Odată cu dezvoltarea internetului, propaganda de spălare a creierului nu mai poate fi susţinută", a adăugat ea. "Aceasta este criza regimului chinez şi de aceea ei înteţesc controlul".

Interdicţia ar putea avea un impact mare asupra ziarelor naţionale, pentru că acestea primesc majoritatea ştirilor externe de la agenţii internaţionale ca Reuters.

Blogerii au dat un răspuns puternic, în special jurnaliştii. Un jurnalist din Beijing, citat de site-ul mass-media Global Voices, a declarat pe contul său Weibo: "Supravegherea opiniei publice este esenţială pentru o societate sănătoasă. Amplitudinea criticii demostrează mărimea democraţiei - dacă critica nu este liberă, atunci lauda este lipsită de sens. Concluzia corectă provine de la o gamă largă de voci, mai degrabă decât ceea ce este ales de către autoritate".

Un alt utilizator Weibo a adăugat: "Ce sunt informaţiile dăunătoare? Cred că există doar informaţii adevărate şi false. Scopul ştirilor este de a difuza adevărul, care este nevoia de bază a unei societăţi. Cele mai multe dintre informaţiile dăunătoare, astfel cum sunt definite de către Departamentul de Propagandă de-a lungul istoriei republicii chineze, s-au dovedit a fi corecte. Blocarea informaţiilor şi a opiniilor pot fi eficiente temporar, dar o astfel de politică de auto-negare nu va funcţiona pe termen lung".

O altă postare face referire la o zicală chinezească care spune: "Cu cât încerci mai mult să ascunzi, cu atât mai mult este expus".