China suspendă toate importurile de carne din Canada

Purcei (Getty Images)
Andrei Popescu
26.06.2019

Atitudinea Beijingului faţă de Ottawa s-a înrăutăţit în decembrie 2018, când directorul financiar al companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Vancouver la cererea Washingtonului. Incidentul a fost urmat de arestarea în China a doi cetăţeni canadieni care au fost acuzaţi de spionaj.

Iar acum, China a încetat să mai importe carne din Canada, a notat publicaţia canadiană National Post, citând un purtător de cuvânt al Ambasadei chineze care a cerut să rămână anonim.

Purtătorul de cuvânt a explicat că decizia a fost luată după ce, aparent, în carnea de porc canadiană ar fi fost găsit aditivul alimentar “ractopamină”, care este permis în Canada dar este interzis în China.

El a precizat că aproximativ 1800 de certificate veterinare “falsificate” au fost trimise “autorităţilor de reglementare chineze prin canalul oficial canadian de notificare a certificatelor”, lucru care, a adăugat purtătorul de cuvânt, indică faptul că există “breşe evidente de securitate” în sistemul canadian de supraveghere a exporturilor de carne.

“Pentru a proteja siguranţa consumatorilor chinezi, China a luat măsuri preventive urgente şi a cerut guvernului canadian să suspende emiterea de certificate pentru carnea exportată în China, începând cu 25 iunie”, a indicat purtătorul de cuvânt.

Departamentul pentru Agricultură şi Alimente Agricole din Canada nu a comentat măsura Chinei, dar a precizat că “certificatele neautentice” reprezintă o “chestiune tehnică”, care este deja investigată de autorităţi.

Ministrul Agriculturii canadian, Marie-Claude Bibeau, a promis că guvernul îi va sprijini "pe producătorii şi muncitorii noştri, care exportă cele mai bune produse în lume”.

Acíunea Beijingului are loc pe fondul răcirii relaţiilor sino-canadiene după arestarea lui Wanzhou pe baza suspiciunii de încălcare a sancţiunilor aplicate de SUA împotriva Iranului. Beijingul a răspuns prin arestarea a doi canadieni – Michael Kovrig şi Michael Spavor – care sunt suspectaţi de încălcarea securităţii naţionale chineze. Totuşi, Beijingul neagă că decizia sa privind carnea canadiană, care a fost descrisă de Ottawa ca fiind “ilegală şi arbitrară”, are de a face cu arestarea lui Meng.

În mod normal, China este cel de-al doilea consumator de carne de porc canadiană din lume şi exporturile canadiene de carne de vită în China din ultimul an au avut o valoare de 63 milioane de dolari.

Amplificarea tensiunilor sino-canadiene are loc în contextul în care administraţia SUA încearcă să îşi determine aliaţii să nu permită companiei Huawei să participe la construirea reţelelor 5G, invocând temeri privind subminarea securităţii naţionale.

De altfel, acuzând în repetate rânduri Huawei că instalează backdoors (uşi secrete) în produsele sale pentru a ajuta activităţile de spionaj ale Beijingului - acuzaţie negată atât de companie, cât şi de guvernul chinez -, Washingtonul a interzis utilizarea în SUA a tuturor echipamentelor companiei hi-tech chineze şi a interzis companiilor americane să-i vândă acesteia tehnologii şi programe. În prezent, Huawei contestă în instanţă decizia Casei Albe.

De asemenea, în luna mai, Departamentul Comerţului al SUA a plasat Huawei pe o aşa-numită “listă a entităţilor” care include organizaţii ce reprezintă riscuri pentru securitate. Anterior, Departamentul de Justiţie a depus plângere împotriva companiei, acuzând-o de furt de secrete comerciale şi alte infracţiuni.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor