14 activişti contestă dreptul Japoniei asupra Insulelor Senkaku

Activiştii au încercat să planteze steaguri chineze pe Insulele Senkaku, care sunt controlate de Japonia, în semn de susţinere a pretenţiei Chinei de suveranitate asupra insulelor nelocuite.
Activiştii au încercat să planteze steaguri chineze pe Insulele Senkaku, care sunt controlate de Japonia, în semn de susţinere a pretenţiei Chinei de suveranitate asupra insulelor nelocuite. (Jingcai Mingren / Weibo.com)

Paisprezece activişti din Hong Kong au urcat miercuri la bordul unei bărci de pescuit şi au susţinut suveranitatea Chinei asupra insulelor nelocuite Senkaku, care sunt controlate de Japonia. După o încercare nereuşită de a arbora steaguri, toţi au fost arestaţi.

Şapte persoane din grup au sărit din barcă şi au înotat spre o insuliţă la ora 16:30, având cu ei cinci steaguri şi cântând imnul naţional chinez. Doi s-au întors la barcă, numită Bao Diao II sau "Apăraţi Diaoyu II" ("Diaoyu" este numele insulelor în chineză). După ce barca a fost urmărită de aproximativ treizeci de persoane din garda japoneză de coastă şi din poliţie, toţi activiştii au fost arestaţi sub acuzaţia de intrare ilegală, potrivit Japan Times.

"Japonezii nu au dreptul să ne oprească", a declarat David Ko, un purtător de cuvânt al activiştilor din Hong Kong, pentru Associated Press. "Acesta este teritoriul Chinei."

Cele cinci insule mici sunt nelocuite şi se află în Marea Chinei de Est. Au existat mai multe încercări din partea activiştilor să ajungă pe insule, dar ultima încercare încununată de succes a avut loc în 1996 şi a fost efectuată de acelaşi grup care s-a aventurat în această călătorie.

"Comitetul de Acţiune pentru Apărarea Insulelor Diaoyu" a fost înfiinţat în anul 1996. 14 din cei 50 de membri ai organizaţiei s-au angajat în expediţia recentă; activiştii au primit avertismente de furtună şi o parte din hrana le-a căzut peste bord, conform Wall Street Journal. Ei au ajuns pe insulă la aniversarea a 67 de ani de la capitularea Japoniei, în al doilea război mondial.

Şeful de cabinet al Japoniei, Osamu Fujimura, a declarat că Japonia deţinute Insulele Senkaku conform legii şi îşi exercită dreptul de proprietate asupra lor de mai bine de un secol. El a afirmat că suveranitatea Japoniei nu ar trebui pusă la îndoială, potrivit AP.

Prim-ministrul Japoniei, Yoshihiko Noda, a fost întrebat despre modul în care ar putea rezolva situaţia: "Ne vom ocupa de acest lucru în strictă conformitate cu legea", a spus el potrivit Japan Times.

Activiştii au fost mutaţi pe Insula Okinawa. Japan Times a declarat că ei fie vor fi judecaţi, fie vor fi deportaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe