În China au avut loc proteste violente privind disputa insulară cu Japonia

Mii de persoane au demonstrat în mai multe oraşe din China, cerând boicotarea tuturor produselor japoneze, arzând steaguri japoneze şi vandalizând restaurante şi vehicule japoneze, după ce Tokyo a deportat săptămâna trecută 14 activişti chinezi ce au debarcat pe o insulă disputată din Marea Chinei de Est.
Protestatari chinezi bombardând un restaurant japonez cu sticle de plastic, 19 august 2012, provincia Zhejiang. (STR / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
20.08.2012

Mii de persoane au demonstrat în mai multe oraşe din China, cerând boicotarea tuturor produselor japoneze, arzând steaguri japoneze şi vandalizând restaurante şi vehicule japoneze, după ce Tokyo a deportat săptămâna trecută 14 activişti chinezi ce au debarcat pe o insulă disputată din Marea Chinei de Est.

Conform estimărilor, între 1.000 şi 5.000 de oameni au luat parte la demonstraţiile din Shenzhen, oraş situat în provincia Guangdong. Protestatarii au susţinut că tărie că regimul chinez ar trebui să impună controlul Chinei asupra Insulele Senkaku, a raportat agenţia de ştiri Kyodo.

Şi Taiwanul revendică insulele stâncoase şi nelocuite, dar Japonia le-a anexat formal în secolul al XIX-lea. După Al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii au controlat insulele până în 1971, când au predat controlul Japoniei.

Duminică, circa o duzina de activişti japonezi de dreapta au aterizat pe cea mai mare dintre insule, numită Uotsuri, ceea ce va declanşa probabil şi mai multe proteste şi va provoca vreun ziar oficial chinez să scrie editoriale care să îndemne China să revendice insulele, numite "Diaoyu" în limba chineză.

Publicaţiile controlate de stat au publicat mai multe declaraţii emise de Ministerul de Externe al Chinei, care a susţinut că China deţine suveranitatea asupra insulelor.

Dar protestele din China ar putea fi o sabie cu două tăişuri pentru Beijing, care a pus deja în aplicare măsuri pentru sporirea securităţii într-o încercare de a opri escaladarea demonstraţiilor şi a "menţine stabilitatea", înainte de schimbarea conducerii din cadrul Comitetului Permanent al Biroului Politic, în această toamnă, a raportat Kyodo.

Sute de poliţişti au fost desfăşuraţi în Chengdu, provincia Sichuan, iar cenzorii de internet au eliminat postările de pe reţelele sociale care anunţau mitingurile de protest de duminică, din Shanghai şi Chongqing, a relatat agenţia de ştiri.

În Shenzhen, manifestanţii au spart geamurile unui restaurant japonez şi au aruncat cu sticle în vehicule. Maşinile de poliţie ce erau fabricate în Japonia au fost răsturnate, a raportat radiodifuzorul cu sediul în Japonia, NHK, care a susţinut că circa 1000 de persoane au participat la proteste.

Duminică, parlamentarii japonezi din mai multe partide au afirmat că Insulele Senkaku fac parte din teritoriul ţării, afirmând că cel mai recent incident, în care activiştii japonezi au navigat spre insule, este o problemă internă. Protestatarilor nu le era permis să meargă acolo şi ei nu reprezintă guvernul japonez.

Vinerea trecută, Japonia a deportat 14 activişti ce au pornit cu o barca din Hong Kong şi au încercat să plaseze steaguri chineze pe una din insule. Ei au fost arestaţi repede de paza japoneză de coastă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor