Japonia, iritată din cauza bărcilor chineze de patrulare de lângă insulele disputate

Japonia l-a convocat pe ambasadorul Chinei, după ce în apropierea insulelor disputate de cele două ţări, din Marea Chinei de Est, au fost observate nave chineze de patrulare.

Vasele chineze au intrat în apele japoneze de lângă Insulele Senkaku, aşa cum sunt cunoscute în japoneză, dar numite Diaoyu în chineză, a raportat publicaţia Japonia de Azi, citând oficialii pazei de coastă.

"Este clar că din punct de vedere istoric şi legal, Senkaku este un teritoriu inerent al Japoniei", a fost citat un purtător de cuvânt al guvernului japonez.

Când Garda japoneză de Coastă le-a ordonat navelor chineze să plece, echipajul i-a răspuns: "Efectuăm acţiuni oficiale în apele teritoriale ale Chinei. Nu interveniţi. Părăsiţi apele teritoriale ale Chinei", potrivit publicaţiei.

Viceministrul de Externe al Japoniei, Kenichiro Sasae, a numit schimbul de replici "extrem de grav" şi "inacceptabil", a raportat agenţia de ştiri Kyodo. Ministrul japonez de Externe, Koichiro Gemba, care se afla la un summit al Asiei de Sud-Est, în Cambodgia, a declarat: "Printr-o cooperare specifică, trebuie să facem ca relaţiile Japonia-China să continue."

"Dar în acelaşi timp, astăzi aş dori să îmi exprim în mod deschis opiniile faţă de unele probleme existente între cele două ţări", a adăugat el.

Relaţiile dintre Japonia şi China s-au înrăutăţit recent, după ce Tokyo a anunţat că va cumpăra părţi ale insulelor nelocuite de la un proprietar japonez. China a spus că insulele aparţin poporului chinez şi că Japonia nu are dreptul să le achiziţioneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe