China, Rusia şi SUA sunt într-o cursă a înarmării cu armament militar dotat cu inteligenţă artificială
alte articole
Pentru Rusia şi Vladimir Putin, este clar că dominaţia planetară şi inteligenţa artificială (IA) sunt inextricabil intersectate.
"Inteligenţa artificială este viitorul, nu numai pentru Rusia, ci pentru întreaga omenire", a spus el prin intermediul unei transmisii video live, cu ocazia începerii noului an şcolar. "Oricine devine lider în această sferă va deveni conducătorul lumii".
Putin nu este singurul care gândeşte aşa - el doar îşi face vocea auzită pentru a corespunde intensităţii unei curse pe care China, Rusia şi SUA o conduc deja, ca să dobândească o putere militară "inteligentă".
Fiecare naţiune a recunoscut oficial importanţa critică a "maşinilor inteligente" pentru viitorul securităţii lor naţionale şi fiecare consideră că tehnologiile legate de IA, precum dronele autonome şi software-ul de procesare "inteligentă" a informaţiilor, reprezintă instrumente de creştere a capitalului militar uman.
"Statele Unite, Rusia şi China sunt de acord că inteligenţa artificială va fi tehnologia cheie care va susţine puterea naţională în viitor", a declarat pentru WIRED Gregory C. Allen de la Center for a New American Security. El este coautor al unui raport recent, comandat de directorul Inteligenţei Naţionale, care a concluzionat: "Ca şi în cazul tehnologiilor militare transformatoare anterioare, implicaţiile securităţii naţionale ale IA vor fi revoluţionare, nu doar diferite. Guvernele din întreaga lume vor lua în considerare, iar unele vor adopta măsuri extraordinare de politică ca răspuns, poate la fel de radicale ca cele considerate în primele decenii de arme nucleare".
Consiliul de Stat al Chinei a lansat o strategie detaliată în iulie, cu obiectivul declarat de a face ţara "liderul competiţiei şi centrul de inovare la nivel global în IA" până în 2030.
Printre politicile subliniate de guvern se numără angajamentul de a investi în IA şi cercetarea şi dezvoltarea aferentă, care "vor mări puterea de apărare naţională şi vor asigura şi proteja securitatea naţională". Potrivit unui raport recent al Goldman Sachs, China depune acum cel mai mare efort, are sprijinul guvernamental şi resursele necesare pentru a deveni o putere mondială a IA.
China are, de asemenea, experienţa de a-şi îndrepta IA spre interior, pentru a-şi gestiona propria populaţie - în timp ce SUA are cu mult mai puţină experienţă, bazându-se pe stilul său diferit de guvernare.
De exemplu, autorităţile chineze explorează utilizarea tehnologiilor IA, precum recunoaşterea facială şi analiza predictivă, pentru a-şi monitoriza populaţia. Acest lucru va însemna probabil că sistemele de IA chinezeşti au o experienţă de supraveghere mai specializată care se pot folosi bine pentru aplicaţiile militare.
Strategia IA a Chinei, de asemenea, conectează direct dezvoltările comerciale IA cu aplicaţiile de apărare, o altă trăsătură influenţată de guvernul său central puternic. De exemplu, Baidu, motorul de căutare din China, conduce un laborator naţional de învăţare cu scopul operaţional de a face China mai competitivă.
Rusia se află încă în urma Chinei şi SUA în domeniul IA.
Cu toate acestea, programul de modernizare militară pe care au început-o în 2008 declanşează expansiuni masive şi investiţii noi în IA. Comitetul Industrial Militar rus şi-a stabilit obiectivul de a face 30% din echipamentele militare robotizate până în 2025.
Cu o industrie de tehnologie mai mică decât cea a Chinei sau a Statelor Unite, Rusia trebuie să stabilească - şi să atingă - astfel de obiective ambiţioase pentru a rămâne competitivă. Ea beneficiază totuşi de o tradiţie academică puternică în domeniul tehnologiei şi al ştiinţei şi de o implementare eficientă a tehnologiei pe care o are deja.
Analistul Samuel Bendett de la Center for Naval Analyses a reiterat pentru WIRED că, în ciuda faptului că au drone mai ieftine şi care au raze de acţiune mai scurte, Rusia a reuşit să le implementeze foarte eficient în Ucraina şi Siria. Allen a adăugat că Rusia pare mai dispusă ca IA să aibă un rol în campaniile de propagandă, serviciile secrete, sociale şi hacking, care sunt deja impresionante.
Ca şi China, guvernul rus este centralizat şi deţine mai multă putere asupra modului în care IA se va dezvolta în ţară. Acest lucru sugerează că IA va fi probabil îndreptată mai mult către aplicaţii militare şi de contraspionaj.
Deşi SUA au fost recunoscute până acum ca fiind un centru global pentru dezvoltarea avansată a IA, această dezvoltare a fost aproape total concentrată în sectorul privat, iar guvernul a rămas mult în urmă în ceea ce priveşte strategia precum şi cu cercetarea şi dezvoltarea.
Cu toate acestea, guvernul american nu poate să impună sectorului privat tehnologic să coopereze - spre deosebire de guvernele chinez şi rus care pot face asta - şi cât de multă cooperare primeşte variază în funcţie de climatul politic. Experţii arată că, în unele aspecte importante, guvernul american se află în spatele Chinei şi Rusiei în utilizarea IA.
Acest lucru se datorează parţial faptului că regimurile autoritare din aceste ţări depind de serviciile secrete şi capacitatea de a detecta şi elimina diversele grupuri interne considerate "subversive", pentru a supravieţui - ele pot folosi tehnologia fără a ţine seama de viaţa privată sau de drepturile civile. Iar în acest timp agenţia americană CIA - a cărei misiune este aparent legată de politica externă - nu internă - foloseşte IA pentru a colecta datele mediei sociale.