Merkel forţată să nege planurile privind crearea unei superputeri nucleare europene
alte articole
În contexul comentariilor preşedintelui american Donald Trump că NATO este o alianţă “învechită” şi a apelurilor liderilor europeni pentru o nouă armată europeană, cancelarul german Angela Merkel a fost forţată să nege că Germania ar fi interesată de achiziţionarea de arme nucleare pe fondul apelurilor ca Berlinul să conducă o “superputere nucleară” europeană.
După cum a menţionat anterior mass media, apelurile pentru o armată UE au existat înaintea tendinţelor actuale ale europenilor şi americanilor de a respinge instituţionalismul internaţional în favoarea unui model de guvernare orientat spre un stat mai naţionalist şi suveran. Ziarul The Guardian a raportat în 2015 că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel pentru o Armată UE ca să demonstreze Rusiei că blocul european este dedicat apărării valorilor sale. Rezultatul şoc al votului privind ieşirea Marii Britanii din UE doar a accelerat anumite planuri în interiorul blocului ce erau deja avansate.
Dar după comentariile lui Trump privind NATO, s-au intensificat discuţiile în săptămânile recente asupra necesităţii ca Uniunea Europeană să investească în propriile sale mijloace de intimidare şi descurajare nucleară.
Jaroslaw Kaczynski, seful partidului de guvernământ în Polonia, a declarat săptămâna trecută unui ziar german că el “ar accepta o superputere nucleară a Uniunii Europene”.
Un parlamentar de rang înalt din Partidul Creştin Democrat (CDU) al cancelarului Merkel a cerut ca Germaniei să facă presiuni pentru crearea unui sistem european de intimidare nucleară.
Revista germană Spiegel s-a întrebat dacă este momentul potrivit ca Germania să achiziţioneze propriile sale arme nucleare, iar ziarul Financial Times a cerut Germaniei “să se gândească la inimaginabil” în ceea ce priveşte această chestiune.
După cum a precizat The Guardian, guvernul german s-a mişcat rapid pentru a bloca acele zvonuri.
“Nu există niciun plan de înarmare nucleară în Europa ce implică guvernul federal [german]”, a declarat un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.
Voci importante în Germania au avertizat că nu este o soluţie ca ţara să achiziţioneze propriile sale arme nucleare.
“Vom deschide Cutia Pandorei şi vom începe o cursă a înarmării”, a declarat generalul Hans-Lothar Domrose, un fost comandant NATO. “Va deveni chiar mai dificil să împiedicăm alte ţări precum Iranul să obţină bomba [nucleară]”.
“Obţinerea de arme nucleare, direct sau indirect prin UE, ar reprezenta o încălcare serioasă a legii internaţionale privind Germania”, a declarat Wolfgang Ischinger, preşedintele influenţei Conferinţe de Securitate din München.