Virusul ucigaş din Wuhan. Zeci de membri ai unor filarmonici din România au vizitat de două ori oraşul chinez
alte articole
Membri ai Filarmonicii Banatul din Timişoara şi ai altor filarmonici din ţară au concertat timp de 50 de zile în China, inclusiv de două ori în oraşul chinez Wuhan, locul de apariţie a unui nou coronavirus ucigaş ce creează panică în lume şi care a provocat până acum moartea a cel puţin 17 persoane.
Potrivit Timiş Online, o orchestră formată din 50 de oameni provenind din oraşe precum Arad, Oradea, Cluj, Braşov, Bucureşti, Timişoara şi Constanţa s-a întors pe data de 21 ianuarie la Timişoara.
Totuşi, deşi artiştii români s-au aflat de două ori în oraşul Wuhan, conducerea Filarmonicii Banatul din Timişoara nu s-a arătat panicată.
“Nu au fost în zona virusului decât în data de 3 decembrie, când acolo nu era declarat niciun virus. De atunci nu s-au mai întors acolo în zona respectivă, care a intrat în carantină. Am luat măsuri şi am trimis colegii imediat ce au ajuns în Timişoara, la Medicina Muncii, să fie controlaţi, în ziua în care au ajuns. Au fost unii colegi şi azi dimineaţă. Suntem în corespondenţă cu DSP, dacă mai este nevoie. Într-un fel de carantină. Nu este nevoie de concediu medical. Ei vor fi plătiţi, bineînţeles. Sunt sfătuiţi să nu contacteze mai multe persoane. Nu cred că o să se întâmple absolut nimic. Nu s-au făcut niciun fel de controale pe aeroporturi, nicăieri, nici în Germania, deşi se ştia că vin din China”, a afirmat Ioan Gârboni, directorul instituţiei de cultură, pentru Timiş Online.
Numărul deceselor oficial raportate, cauzate de noul virus gripal în China, s-a ridicat, miercuri, la 17, cu peste 540 de cazuri confirmate. Autorităţile au decis izolarea oraşului Wuhan - 11 milioane de locuitori - şi închiderea reţelelor de transport, îndemnând cetăţenii să nu plece, pe măsură ce temerile legate de o pandemie au crescut.
După ce, timp de o lună, regimul comunist chinez a încercat să minimizeze temerile legate de virusul care a apărut în oraşul Wuhan, după presiune internaţională din partea mai multor epidemiologi şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, China a recunoscut un număr substanţial mai mare de îmbolnăviri.
În acest moment, numeroase oraşe din China au raportat cazuri, iar Taiwan, Japonia, Hong Kong, Tailanda, Coreea de Sud, şi Statele Unite au raportat de asemenea cazuri de îmbolnăviri.
Simptomele virusului sunt tusea, febra şi insuficienţa respiratorie iar tipul de pneumonie este provocat de un virus din aceeaşi familie de virusuri precum cel care stă la baza sindromului respirator acut sever (SARS).
În plus, în ceea ce priveşte România, Grupul de lucru pentru monitorizarea şi managementul posibilelor infecţii cu coronavirus s-a întrunit pentru a discuta despre această situaţie, iar preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a explicat că sunt trei categorii de măsuri.
“În cazul în care - şi e foarte probabil - să se declare urgenţă la nivel global această infecţie, noi am făcut, în afară de grupul de lucru, nominalizarea unităţilor sanitare care să primească pacienţii, este vorba de Spitalele de Boli Infecţioase Matei Balş şi Babeş din Bucureşti şi cele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara. S-a stabilit achiziţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator”, a precizat Alexandru Rafila.
De asemenea, în ceea ce priveşte măsurile adoptate în cazul aeroporturilor, Rafila a susţinut că acestea sunt similare cu cele care au fost utilizate şi în timpul pandemiei de gripă, şi anume distribuire în rândul tuturor călătorilor a unui set de informaţii sau posibilitatea de a achiziţiona termoscannere care să identifice persoanele cu febră şi care ar putea răspunde definiţiei de caz. În plus, ar putea fi constituite anumite echipe care să asigure permanenţa serviciilor medicale în aeroporturile internaţionale. Alte detalii aici.