China: mii de mineri protestează pe străzi şi se luptă cu forţele de ordine
alte articole
Mii de mineri din nordul Chinei bogat în cărbune (sau sărac în cărbune, în opinia altora) au intrat în grevă după ce nu şi-au primit salariile timp de mai multe luni şi de teamă că regimul le va "restructura" angajatorul – o companie deţinută de stat – ceea ce va conduce la concedieri în masă.
AFP a raportat că mii de persoane au mărşăluit pe străzile oraşului Shuangyashan, provincia Heilongjiang, manifestându-şi frustrarea faţă de Longmay Mining Holding Group, cea mai mare companie de cărbune din nord-estul Chinei. Imaginile surprinse au arătat mulţimi de oameni inundând străzile oraşului.
Imaginile filmate în Heilongjiang înfăţişează zeci de autovehicule ale poliţiei şi-au făcut apariţia pe străzi şi manifestanţii plângându-se de violenţa comisă de autorităţi.
Unele fotografii surprind poliţişti care se încăierau cu manifestanţi.
Minerii aflaţi în grevă au afişat bannere mari şi au cerut să le fie plătite salariile. “Principala lor cerinţă este aceea de a-şi primi salariile neîncasate de câteva luni”, a declarat un martor.
Factorul catalizator pentru revărsarea furiei minerilor pe străzi a fost guvernatorul oraşului Heilongjiang, Lu Hao, care a declarat că, de fapt, compania minieră nu datorează angajaţilor bani. Totuşi, în timpul weekendului, guvernul provincial a recunoscut că salariile muncitorilor nu au fost plătite datorită “problemelor acumulate de-a lungul mai multor ani”. Ca urmare, “mulţi muncitori au dificultăţi”, a mai susţinut guvernul.
China plănuieşte să concedieze 1,8 milioane de muncitori în industriile oţelului şi cărbunelui, a declarat luna trecută un oficial al Ministerului pentru Resurse Umane şi Securitate Socială, şi alte câteva milioane în cadrul companiilor neperformante deţinute de stat.
La începutul acestei luni, în discursul de deschidere al sesiunii anuale a Congresului Naţional al Poporului, premierul chinez Li Keqiang a promis din nou că va încuraja “restructurarea instituţiilor”.